Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubî

“Şarkın sevgili sultanı” Selahaddin bir isim, ama iyiliğin, müsamahanın, azmin, mücadelenin ve imanın da sembolüdür. Eyyubî ismini tarih boyunca bir zafer sancağı gibi dalgalandıran unutulmaz kahramandır....

“Şarkın sevgili sultanı” Selahaddin bir isim, ama iyiliğin, müsamahanın, azmin, mücadelenin ve imanın da sembolüdür. Eyyubî ismini tarih boyunca bir zafer sancağı gibi dalgalandıran unutulmaz kahramandır. Galibiyetler kazanan ancak bütün zaferleri Allah’tan bilen, nefsine pay vermeyen, üstün ahlak, fazilet ve erdem adamı abide bir şahsiyettir.

Yeryüzünde tarih boyunca karanlıkla aydınlığın, küfürle imanın ve kötülükle iyiliğin mücadelesi olagelmiştir. Selahaddin Eyyubî, çoluk çocuk demeden insanları katleden, bilhassa Müslümanlara karşı kin ve öfke kusan Haçlılara karşı Kudüs’ü 1187’de, bundan tam 830 yıl önce zalim Haçlıların elinden kurtarıp Müslümanlara hediye etmiştir.

Sevilen yazarların kitapları

Unutulmuş yazarların hatırlatılması güzel, eserlerinin yeniden okuyucularla buluşturulması anlamlı ve hayırlı bir hizmettir. Bâbıâli’de 29 Mayıs 2016 tarihinde bir muştu gibi doğan Mihrabad Yayınları, bir zamanlar Türkiye’nin en çok sevilen ve okunan yazarlarından olduğu halde senelerdir eserleri basılmayan Cavit Ersen’in romanlarını yayınlamaya devam ediyor. Osman Gazi, Orhan Gazi ve Yıldırım Bayezid’dan sonra şimdi de Selahaddin Eyyubî romanı... Riza Himmeti’nin nefis kapağıyla vitrinlere çıkan akıcı ve sürükleyici roman, bir solukta okunuyor. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubî’nin ‘Arslan Yürekli Rıchard’a Karşı’ kazandığı büyük galibiyetin asırlara yayılan efsanevî hikâyesini okuyoruz.

Nurettin Taşkesen’in bu romanla birlikte okuyucuya ulaşan Yüzyıllık Hasret Kudüs 1917 belge romanında Kudüs Fatihi’nden bahsediliyor. Alay Müftüleri Bekir Sami ile Mehmed Ali arasında geçen bir konuşma var ki hayret ve ibret doludur. Kudüs’le ilgili çok kitap okuyan Bekir Sami, meslektaşı Mehmed Ali’yi bir mazi yolculuğuna çıkarıyor. Bir asır önce cephede yaşanan sohbete kulak verelim:

“Müslümanlar Miladi 12. Yüzyıla büyük bir üzüntü ile girmişlerdi. Bir İslam beldesi olan Kudüs, 450 seneden fazla bir zamandan beri artık işgal altındaydı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sanat Her Derde Devadır 02 Eylül 2018 | 3.534 Okunma M. Zeki Akdağ 01 Eylül 2018 | 167 Okunma Sevinç Çokum 29 Ağustos 2018 | 3.568 Okunma Anadolu’daki ilk büyük destanımız 26 Ağustos 2018 | 5.708 Okunma Haldun Taner 25 Ağustos 2018 | 198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar