Afrika’mız

AFRİKA, dünyada en çok sömürülen, hakkı yenen, gadre uğrayan masum insanlar kıtası. Yüreği beyaz, rengi siyah insanların pırıl pırıl insanların yaşadığı ak topraklar....

AFRİKA, dünyada en çok sömürülen, hakkı yenen, gadre uğrayan masum insanlar kıtası. Yüreği beyaz, rengi siyah insanların pırıl pırıl insanların yaşadığı ak topraklar. Ecdadımızın, Osmanlı Devleti'nin barış, huzur, adalet ve refah götürdüğü bu kıtaya daha sonra hangi emperyalist devletin nasıl zulüm taşıdığını dünya âlem biliyor. Sadece Ömer Muhtar filmini hatırlatmak, yeter de artar bile.  Bu tek örnek dahi, diğer zalim Avrupa ülkelerinden cesaret alan İtalyanların Libya'daki  Müslümanlara nasıl kıydıklarını gösteriyor. Demem o ki, Afrika bir masumlar, mağdurlar ve mazlumlar kıtasıdır.

 500 yıllık hikaye

Özel sayılarıyla tanınan aylık edebiyat  dergisi Hece, Haziran-Temmuz- Ağustos sayısıyla “Afrika-500 Yıllık Serencamın Hikâyesi”  başlığını taşıyan kapağıyla okuyucularını selamladı. Rasim Özdenören'in Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı derginin editörü Ahmet Sait Akçay. Yerli ve milli bir anlayışla çıkan Hece'nin bu sayısında çok geniş bir bakış açısıyla Afrika meselesi masaya yatırılıyor. Zengin bir yazar kadrosuyla hazırlanan ve ilmî tercümelerle de desteklenen sayıda, Afrika kıtasının geçmişten bugüne tarihçesi anlatılıyor, serencamı dile getiriliyor. Siyahî kıtadak emperyalist emellerinin ve misyonerlik çalışmalarının gösterildiği dergi, bu alanda çalışacak akademisyenler için mühim bir kaynak. Dergide Afrika'nın bütün kültürel ve sosyal birikimi gözler önüne serilmiş. İslam'ın kıtayı nasıl aydınlattığı, ezilmiş sömürülmüş insanlara umut olduğu makalelerde ifade ediliyor. Afrika felsefesi, edebiyatı ve diğer sanat dalları ayrıntılı biçimde işlenmiş. Hece'nin bu özel sayısına emek veren ve göz nuru dökenleri, derginin mükemmel biçimde ortaya  çıkmasını sağlayan yazar, çizer ve teknik kadroyu yürekten kutluyorum.  

Çaresaz Edebiyat

Kültür, sanat ve edebiyat dergisi Çaresaz Edebiyat'ın ilk sayısı çıktı. Hayırlı uğurlu olsun. Her dergi, doğuşuyla önemli, “Hür tefekkürün kalesi” olmaya namzettir. Allah hayırlı, bereketli ve istifadeli eylesin. Muhtevası dolu derginin ilk sayısında Adem Ceyhan, Kenan Erdoğan, Saadet Karaköse, Vicdan Özdingiş, Mahir Adıbeş,  Naci Gümüş, Elif Sönmezışık, Naci Yengin, Lale Ertekin, Sefa Çelikörs, Ramazan Ayyıldız, Mehmet Burak Çeri, Zehra Karakoyunlu, Faruk Türközü, Birkan Beşli ve Serpil Akgül'ün yazı ve şiirleri var. Bütün dostlara ve edebiyatseverlere Çaresaz Edebiyat'ı tavsiye ediyorum.

Şehir ve Kültür

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sanat Her Derde Devadır 02 Eylül 2018 | 3.534 Okunma M. Zeki Akdağ 01 Eylül 2018 | 167 Okunma Sevinç Çokum 29 Ağustos 2018 | 3.568 Okunma Anadolu’daki ilk büyük destanımız 26 Ağustos 2018 | 5.707 Okunma Haldun Taner 25 Ağustos 2018 | 198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar