‘Yeniden inşa’ ve ‘demokratikleşme’ süreci

"Çözüm süreci” doğru bir projeydi. Bütünüyle silahsızlanmayı öngörüyordu. Ne yazık ki tersi bir sonuç verdi. Artık “çözüm süreci”nin ne bir kullanım değeri...

"Çözüm süreci” doğru bir projeydi. Bütünüyle silahsızlanmayı öngörüyordu. Ne yazık ki tersi bir sonuç verdi.

Artık “çözüm süreci”nin ne bir kullanım değeri kaldı, ne de işlevselliği.

Geniş kitleler “çözüm süreci” lafını artık duymak istemiyorlar.

Amacı itibariyle doğru bir proje olsa bile “çözüm süreci” lafında ısrar etmek, siyaseten geniş kitleleri karşıya almak demektir.

Hiç kuşkusuz “silahlı mücadele”nin tasfiyesi ve “siyasi mücadele”nin önünün açılması bir proje olarak hep Türkiye’nin gündeminde olacak. Ama bunun “çözüm süreci” yerine yeni bir kavramsallaştırma üzerinden yapılması gerekecek.

***

Yeni dönemde kelimelerin önümüzü kesmemesine azami dikkat göstermeliyiz.

“Çözüm süreci” gibi “rehabilitasyon” kelimesi de kanımca isabetli değildir.

Kuşkusuz toplum olarak bir travmadan geçiyoruz.

Her travmatik olgu beraberinde bir rehabilitasyon sürecini getirir.

Ama silahlı unsurların temizlenmesinden sonra bölgede bir rehabilitasyon sürecinin başlayacağını söylemek bu iyi niyetten bağımsız başkaca siyasi polemikleri ve yanlış anlamaları da beraberinde getirmeye aday görünüyor.

O yüzden “yeniden inşa” ve “yeniden onarım” gibi kavramsallaştırmalar AK Parti duruşunu daha doğru temelde anlaşılır kılar diye düşünüyorum.

Çünkü bu süreç hem gönülleri onarma sürecidir.

Hem de şehirlerin yeniden inşa sürecidir.

Hem gönüllerin, hem de şehirlerin yeniden inşa süreci, topyekun bir demokratikleşme hamlesiyle daha bir anlam kazanır.

Terörle mücadele konseptinin üzerine oturacağı kavramların AK Parti felsefesine uygun olması en az terörle mücadele kadar büyük bir önem arz ediyor.

“Yeniden inşa” ve “demokratikleşme” süreçleri ayrıca birbirini tamamlar mahiyettedir.

***

“Demokratikleşme” kavramı, yeni terörle mücadele konseptinde olmazsa olmaz öneme sahip güvenlik meselesini de zaten içeriyor.

Biz sadece güvenliği esas alan bir parti değiliz elbet. Bizim güvenlikten kastımız, Başbakanımızın da doğru bir biçimde tanımladığı gibi kamuyu doğrudan ilgilendiren bir husustur.

“Kamu düzeni” veya “kamu güvenliği” kavramı “devlet otoritesi” kavramından farklıdır. “Kamu düzeni”ni tesis etmek veya “kamu güvenliği”ni sağlamak hiç kuşkusuz herkesin özgürlüklerinin teminat altına alınması anlamına geliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt, Kürtçülük ve Kürdistan bahsine dair… 26 Nisan 2024 | 713 Okunma Nefsime öğütler 19 Nisan 2024 | 2.199 Okunma Irkçılık ötesi zihniyetin utanç örnekleri… 12 Eylül 2023 | 1.366 Okunma AK Parti’de şahısçılık fitnesi… 09 Eylül 2023 | 303 Okunma Koronavirüsle imtihanım... 07 Kasım 2020 | 4.198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar