Anketlerde Erdoğan ve AK Parti’nin oyları neden yükselişe geçti?

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Mehmet Acet'in bugünkü (23.03.2022)''Anketlerde Erdoğan ve AK Parti’nin oyları neden yükselişe geçti?'' başlıklı yazısı.

Mart ayına gelene kadar son aylarda yapılan kamuoyu araştırmalarında, enflasyondaki artış, döviz kurlarındaki hızlı yükseliş gibi ekonomik gerekçeler nedeniyle iktidara dönük destekte gözle görülür bir gerileme olmuştu.

AK Parti’nin yaptırdığı anketlerde, parti oyları yüzde 35’lerin altını görmeye başlamıştı.

Ancak son araştırmalar, aşağı yönlü yönelimin durduğu, hatta tersine dönerek oylarda, 3,4 puanlık artışlar getirdiğine işaret ediyor.

Şu bilgiyi ekleyelim:

Aynı anda birden fazla araştırma grubuyla sahaya çıkıldığı için, ayrı ayrı araştırmaların çaprazlama kontrolü bir diğerini teyit ettiği için, seçmen eğilimindeki trendler daha sağlıklı şekilde izlenebiliyor.

Burada durup, şu soruyu sormamız gerekecek:

Peki, ama neden?

Enflasyon yüzde 50’lerin üzerine çıktığı halde, üstelik bir anda patlayan Ukrayna’daki savaş, ekonomideki olumlu beklentileri ciddi ölçüde ‘baskıladığı’ halde, iktidara dönük destekte neden bir artış olsun?

Bunun cevabı, yine Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan yeni iklimle ilişkili.

ZOR ZAMANLARDA GÜÇLÜ LİDER, GÜÇLÜ İKTİDAR ARAYIŞI ÖN PLANA ÇIKIYOR

Şöyle ki;

‘Muhataralı’ dönemlerde, seçmenin önemli bir bölümü, ekonomiyle ilgili şikayetlerini paranteze alıp, güçlü lider, güçlü iktidar arayışlarını ön plana çıkarabiliyor.

Türkiye gibi, son 10 yıl içinde önüne döşenen mayınları temizleye temizleye yolculuğuna devam eden bir ülkede de bunun birden fazla örneği bulunuyor.

Şöyle oldu:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yabancı öğrenciler Türkiye’ye neden bu kadar çok ilgi gösteriyor? 16 Temmuz 2022 | 259 Okunma 1071, 1453, 1915, 15 Temmuz 2016 15 Temmuz 2022 | 176 Okunma Aşkınan tatil yapan yorulmaz 13 Temmuz 2022 | 387 Okunma Nebevi liderlik ve Hz. Muhammed (s.a.v.) 09 Temmuz 2022 | 112 Okunma ​Madencilikte daha büyük hedeflere doğru 02 Temmuz 2022 | 171 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar