Anketlerde enteresan veriler var

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Mehmet Acet'in bugünkü (21.05.2022)''Anketlerde enteresan veriler var'' başlıklı yazısı.

Areda Araştırma her ay, toplumun çeşitli konularda nabzını ölçmek için araştırmalar yapıyor.

Prof. Dr. Ömer Çaha koordinatörlüğünde akademik uzmanların da dâhil olduğu, demografik ve siyasi özellikleri itibarıyla Türkiye nüfusunu temsil kabiliyetine sahip 2000 kişilik örneklem üzerinden yapılan Nisan ayı araştırmasında dikkat çekici veriler var.

Araştırma toplumun, çoğu kimsenin düşündüğünün aksine, dış politika meselelerine yakın ilgi gösterdiğini ortaya koyuyor.

Hatta telefonla konuştuğum Areda’nın Genel Müdürü Yusuf Akın, halkın dış politika ile ilgili sorularına, bir ‘Hariciyeli’ gibi cevaplar verdiğinden söz etti.

3 KİŞİDEN 2’Sİ UKRAYNA İÇİN BARIŞ ARAYIŞLARINI BAŞARILI BULUYOR

Şubat ayından bu yana dış politika başlığının altına giren en önemli konu Ukrayna’daki savaş, bir başka ifadesiyle Rusya’nın bu ülkeyi işgali.

Ankara, daha ilk günden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Rusya’dan da, Ukrayna’dan da vazgeçmeyiz” sözlerinde karşılığını bulan bir denge politikası izledi.

Üstüne, ateşkes ve barış çabaları anlamında ses getiren önemli inisiyatifler devreye sokuldu.

Araştırma sonuçları, halkın iktidarın bu çabalarına önemli ölçüde destek verdiğini gösteriyor.

Buna göre, Türkiye’yi Rusya ile Ukrayna arasında barışı sağlama konusundaki çabalarını başarılı bulanların oranı yüzde 67,4 çıkarken, başarılı bulmayanların oranı yüzde 32,6 olarak ölçüldü.

Ukrayna savaşıyla ilgili toplumun yakından ilgilendiğini gösteren çok enteresan bulduğum bir başka veri daha var.

Ankete katılanların yüzde 94,4’ü, Amerika ve Batılı ülkelerin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bitmesini istemediğini düşündüğünü dile getiriyor.

Bu kadar yüksek bir oran, toplumda yüksek bir farkındalık olduğu anlamını taşıyor.

Demek ki, savaşta kimlerin hangi niyetlerle hareket ettiğine dair insanlarda, ciddi bir bilinç oluşmuş durumda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yabancı öğrenciler Türkiye’ye neden bu kadar çok ilgi gösteriyor? 16 Temmuz 2022 | 260 Okunma 1071, 1453, 1915, 15 Temmuz 2016 15 Temmuz 2022 | 179 Okunma Aşkınan tatil yapan yorulmaz 13 Temmuz 2022 | 390 Okunma Nebevi liderlik ve Hz. Muhammed (s.a.v.) 09 Temmuz 2022 | 114 Okunma ​Madencilikte daha büyük hedeflere doğru 02 Temmuz 2022 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar