Akşener’in isimsiz aday bombası CHP’de nasıl karşılandı?

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Mehmet Acet'in bugünkü (19.03.2022)''Akşener’in isimsiz aday bombası CHP’de nasıl karşılandı?'' başlıklı yazısı.

AK Parti ve MHP’nin hazırladığı Seçim Kanunu’nda değişiklik öngören çalışma, geride kalan hafta içinde Ankara’nın iç siyaset gündemine damgasını vurdu.

Düzenlemenin Meclis’ten geçmesiyle birlikte, ittifak sistemindeki milletvekili dağılımında önemli değişiklikler olacak.

Yeni düzenleme özellikle muhalefet içindeki küçük partiler açısından hayli zorlayıcı olacak.

Neden derseniz, Saadet, DEVA, Gelecek gibi partiler, TBMM’ye girebilmek için ittifakın toplam gücüne bel bağlayamayacak.

Ancak kendi güçleri yeterse Meclis’te milletvekili olarak temsil hakkını elde edebilecekler.

Bu da şu anlama geliyor:

Ya kendi güçlerine güvenip kendi amblemleriyle seçime girecekler ya da ittifak halinde oldukları büyük partilerin listelerinden seçimlere girmeyi kabullenmek zorunda kalacaklar.

Düzenleme için ‘anti-demokratik’ tartışmaları yapılıyor olsa da, bu iddianın güçlü bir zemini bulunmuyor.

Sonuçta ‘artık oyların’ hak edilmemiş yerlere gitmesini önlemek, seçmen iradesinin kendi partisi dışında başka partilere yansıyacak şekilde sonuçlar doğurmaması gibi hedefler gözetilmiş bu düzenleme yapılırken.

Anti demokratik bir yönü olmasa da, siyaseten bir ‘meydan okuma’ niyetinden söz edilebilir tabii.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında, “Öyle Ahlatlıbel’de yuvarlak masa etrafında toplanmakla siyaset olmuyor” sözlerini sarf ederken biraz da, nasılsa ittifakın gücü arkamızda, Meclis’e girmek için herhangi bir engelimiz yok rahatlığında olan bu partilere, “Görelim boyunuzun ölçüsünü” der gibiydi.

Sonuçta bu partilerin yönetimleri güçlü bir iddia ortaya koyarak kendi bileklerinin hakkıyla milletvekili çıkarmakla, güçsüz olduklarını kabul edip ittifak içindeki büyük partilerin (CHP ya da İYİ Parti) listesinden sandığa gitmek arasında bir tercih yapmak zorunda kalacaklar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yabancı öğrenciler Türkiye’ye neden bu kadar çok ilgi gösteriyor? 16 Temmuz 2022 | 260 Okunma 1071, 1453, 1915, 15 Temmuz 2016 15 Temmuz 2022 | 179 Okunma Aşkınan tatil yapan yorulmaz 13 Temmuz 2022 | 390 Okunma Nebevi liderlik ve Hz. Muhammed (s.a.v.) 09 Temmuz 2022 | 114 Okunma ​Madencilikte daha büyük hedeflere doğru 02 Temmuz 2022 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar