Serdengeçti’nin siyasete vedası

O dönemde Cevdet Perin, Aydın Yalçın gibi yazarlar, Adalet Partisi’ndeki milliyetçi ve muhafazakâr zümresini kışkırtan yazılar yayınlamışlardı. Bilhassa Osman Yüksel Serdengeçti o topun...

O dönemde Cevdet Perin, Aydın Yalçın gibi yazarlar, Adalet Partisi’ndeki milliyetçi ve muhafazakâr zümresini kışkırtan yazılar yayınlamışlardı. Bilhassa Osman Yüksel Serdengeçti o topun ağzındaydı; Köylüleri hor gördüğü iddia edilmekteydi. Hâlbuki Adalet Partisi’nde Osman Yüksel Serdengeçti kadar alçak gönüllü aransa bulunmazdı. Tabi bunların arkasında Demirel vardı! Aslında Serdengeçti Adalet Partisi’nin kuruluş felsefesine tam uyan insandı. Lâkin parti felsefesine uymayan bazı kozmopolit insanlar partiye hâkimdi. Menderes ve iki arkadaşının acısı yüreklerde taze iken, parti içerisinde Serdengeçti’nin Demokrat Parti’ye sövdüğü iddiasını çıkarmışlardı. Hâlbuki idam hükmünün infazında, onun ne acılar çektiğini yakınları bilirdi.

***

Osman Yüksel Serdengeçti’nin ‘Yeni İstanbul’ Gazetesi’nde yazıları çıkıyordu. Milliyetçilerin çoğu Saadettin Bilgiç’in etrafında toplanmışlardı. Serdengeçti ise Bilgiç’in liderliğini yetersiz buluyor, Demirel’in samimiyetine de fazla inanamıyordu.

Diyanet İşleri Başkanı İbrahim Elmalı ve çevresindeki idealistler tasfiye edilmiş, yerlerine CHP’lilerle bölücüler getirilmişti. Kamuoyunda değişik sesler çıkınca Rafet Sezgin, ‘Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Tabu Müdürlüğü’nden farkı yok!’ demiş, ne hikmetse Demirel ‘Dindarlar bana baskı yapıyorlar’ diye bir beyanat vermişti. İnönü, Adalet Partisi’nin Genel Başkanı ve Başbakanının bu talihsiz beyanatı üzerine, eline geçen fırsatı kaçırmamış, olaya mal bulmuş mağribi gibi atlamıştı. Demirel ile beraber kol kola girerek Anıtkabir’e gitmişti. Bu yakınlaşmadan sonra Serdengeçti Haysiyet Divanı’na verilmiş, ayrıca Bakanlık emrine alınan solcu öğretmenler de serbest bırakılmıştı. CHP zihniyeti ile çalışan halk evlerini Demirel övmüş, onlara bütçeden ayrılan yüklü bir ödenek verilmişti. Bu arada Serdengeçti’nin Haysiyet Divanı’na verilmesi dolayısıyla binlerce imza toplayan Konyalı üniversite gençlerini Demirel kabul etmemiş; bu da Serdengeçti açısından bardağı taşıran son damla olmuştu.

***

Serdengeçti’nin günlük yazılarını yayınlayan ‘Yeni İstanbul’ Gazetesi, Adalet Partisi Kongresi için, “Maskeli Kongre” diye bir ek vermişti. Serdengeçti dürüst adamdı. Doğruyu söylerdi. Bu fırsatı Adalet Partisi’nin kozmopolit tayfası kaçırmamıştı. Kongre salonunun dışında Yeni İstanbul Gazetesi ve eki yakılmış, Kemal Dağcıoğlu adında birisi koltuğun altında Yeni İstanbul Gazetesi ile kürsüye çıkmış, Osman Yüksel Serdengeçti’yi yerden yere vurmuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nene Hatun 10 Aralık 2017 | 438 Okunma Nöbetçi 03 Aralık 2017 | 191 Okunma Mehmet Fatih Gökmen 26 Kasım 2017 | 232 Okunma Tarihimizde önemli bir tartışma II 19 Kasım 2017 | 267 Okunma Tarihimizde önemli bir tartışma! 12 Kasım 2017 | 246 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar