Haramla ibadet

1981 yılından bu yana haftada en az beş ayrı yerde, üniversite öğrencilerine, öğretim üyelerine ve halka yönelik Kur’an sohbetlerim devam etti.Bunların çoğunluğunun çok önemli yerlerde dürüst...

1981 yılından bu yana haftada en az beş ayrı yerde, üniversite öğrencilerine, öğretim üyelerine ve halka yönelik Kur’an sohbetlerim devam etti.
Bunların çoğunluğunun çok önemli yerlerde dürüst görevler yaptığının haberleri beni sevindirir.

Ama bunlardan biri, doksanlı yılların sonuna doğru bazı kirli işlerin içine girdiğini basından öğrendim.
Bir gün ondan bana telefon geldi: “Hocam, Hacdan geldim, filan otelde Hac yemeği veriyorum. Baş konuğum sensin, seni arabayla aldıracağım”
Ben: “Zahmet edip araba gönderme, gelmeyeceğim.
Neden?
- Paran haram da ondan.
- Ama ben sıfır kilometreyim
- O “Hacdan anadan doğmuş gibi döner” hadisi senin anladığın gibi değil. Sevgili Peygamberimiz:
“Ey insanlar, Allah temizdir, ancak temiz olanı kabul eder. Allah, peygamberlerine emrettiğini size de emreder” dedikten sonra
“Ey elçiler, güzel şeylerden yiyin ve salih amel işleyin. Şüphesiz ben yaptıklarınızı bilirim.” (Mü’minun süresi ayet 23/51)

ve
“Ey iman edenler, size verdiğimiz rızkın temizinden yiyiniz. Ve yalnızca Ona kulluk ediyorsa-nız, yalnız Allah’a şükrediniz” (Bakara süresi ayet 2/172) ayetlerini okuduktan sonra uzun yollardan saçı başı dağınık toz-toprak içinde ellerini göğe kaldırıp “Ya Rab, ya rab” dediğini, yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, haramla beslenen bu adamın duası nasıl kabul edilsin? Buyurmuş. (Müslim, Sahih, K. Zekat, babükabulissadeka, bab 20, Tirmizi, Sünen, Tefsir’ul-Kur’an, bab 3, Ahmet, Müsned, Ebu Hüreyre hadisi no 8330, Beyhaki, Süneni kübra, Salat’ül-istiska, Hadis no 6621)

Onun için gelemiyorum.
Merak edenler için söyleyeyim, haram mal onun elinden çıktı ve şimdi helal yollardan günlük rızkını kazanmakla meşgul.
Fıkıh kitapları, şu anda hâkimlerin elinde bulunan kanun kitapları gibidir.
Somut delillere bakar.

Onun için yine fıkıh kitaplarımızda Kadı/Hâkime göre uygun olanın müftüye göre uygun olmadığını söylediği yerler vardır.
Faizin haramlığının korunduğu, haram alış-verişlerin yasak olduğu dönemde adamın biri, bir büro açmış ve masasının üzerine değerli bir mal koymuş satılık olduğunu da cama yazmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Helalı haram, haramı helal yapmayalım 27 Aralık 2017 | 398 Okunma Dev zülf’ü-yardan değil Zülfikardan anlar 26 Aralık 2017 | 225 Okunma Hayvanlar da ümmettir 25 Aralık 2017 | 159 Okunma Haramla hareme gidilmez 22 Aralık 2017 | 228 Okunma “Eski dost düşman olmaz” 21 Aralık 2017 | 151 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar