Zaza Partisi geliyor

Türkiye'de seçimlere bile katılmayan 100'e yakın parti var. Çoğu sadece tabela partisi olarak varlığını sürdürüyor. Birbirlerinden ideolojik veya siyasi farkları var mı bilinmiyor ama bir kısmı da "tavşan parti" olarak işe yarayacağı günü bekliyor.

Şimdi bu tabloya bir yenisi daha eklendi. 2017 yılında Zaza Partisi olarak yola çıkan bir grup siyasetçi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Bölge, ırk esasına göre parti kurulmaz" uyarısı üzerine önce adını Yenilikçi ve Değişim Partisi yaptı.
Sonra da geçtiğimiz 1 Eylül'de kongreyle adını Demokrasi Zamanı Partisi (DEZA-PAR yaparak siyasi arenada yerine aldı.
Partinin genel başkanı seçilen Dilaver Eren, amaçlarını şöyle özetliyor:
"Ana aksı Zazalar olan bir siyasi partiyiz.
Ama biz zalimine benzemek istemeyen bir siyasal partiyiz. Biliyorsunuz mazlum biraz hak elde edince zalimine benziyor ve diğerlerini yok sayıyor. Mesela Kürt hareketi böyle oldu. Biraz siyasal ve sosyal haklarına kavuşunca Zazaları yok saydı. Geçmişte de Türkiye Cumhuriyeti, Kürtleri, dağlık Türkler olarak tanımlıyordu.
Şimdi de Kürt arkadaşlar Zazacayı Kürtçenin bir lehçesi olarak görüyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
68’lilerin torunları sarsıyor 29 Nisan 2024 | 426 Okunma Akşener ve ‘mıntıka temizliği’ 28 Nisan 2024 | 713 Okunma Özgür Özel’e iki koldan saldırı 27 Nisan 2024 | 853 Okunma Postmodern Altılı Masa 25 Nisan 2024 | 1.767 Okunma Uğur Dündar’ın öfkesi 23 Nisan 2024 | 4.631 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum