Nereler siber saldırının hedefi?

Türkiye, 7 Şubat 2012 MİT Operasyonundan bu yana içeriden ve dışarıdan yoğun bir saldırı altında. Biri bitmeden öteki başlıyor.Bırakın iç ve dış siyaset odaklarını, FETÖ dahil...

Türkiye, 7 Şubat 2012 MİT Operasyonundan bu yana içeriden ve dışarıdan yoğun bir saldırı altında. Biri bitmeden öteki başlıyor.
Bırakın iç ve dış siyaset odaklarını, FETÖ dahil DAEŞ, PKK ve DHKP-C gibi irili ufaklı bütün terör örgütleri Türkiye'ye saldırıyor.
15 Temmuz işgal hareketi bu topyekun saldırının en hayasız olanıydı.
Ancak, Türkiye toplumunun destanlaşan direnişiyle bu hayasız saldırı püskürtülmesine rağmen durmayacak gibi... Daha üzerinden bir hafta geçmeden PKK kanlı eylemlerini başlattı. Büyük olasılıkla DAEŞ de yakında harekete geçer.
Peki, kanlı darbeye imza atan FETÖ ne yapar?
FETO, hem devletin kılcal damarlarına kadar sızan hem de küresel desteği olan tehlikeli bir örgüt. Bu nedenle şu sıralarda ne yapacağı daha çok merak ediliyor.
Halkı ve Meclis'i bombalayacak kadar vahşileşebilen bu yapı, son teknolojiyi de iyi kullanıyor.
FETÖ'nün intihar saldırılarından, toplumu birbirine kırdırmaya kadar uzanan birçok eylemi yapabileceği biliniyor ama en çok üstünde durulan ve beklenen "siber saldırı" eylemi.
Yani kaybettiği için çılgınlaşmakta sınır tanımayan FETÖ'cülerin, ülkenin teknolojik altyapısını yıkmakta hiç tereddüt etmeyecekleri söyleniyor.
O teknolojik alt yapıların neler olduğunun cevabını ise Türkiye'nin dünya çapında teknoloji üreten firması Natek Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Erpolat veriyor:
"Siber saldırının hedefi ülkemizin kritik altyapılarıdır. Enerji, finans, sağlık, savunma, ulaşım ve bilişim önemli kritik altyapılardır."
Peki, neler yapabilirler?
Erpolat'a göre en kolay ve zahmetsiz olanı "Servis dışı bırakma (DDoS) saldırılarıdır." Yani ülkenin bilişim ana servis sağlayıcı merkezini devre dışı bırakmak. Bunun örneğini geçen yıl 14-17 Aralık 2015 tarihinde yaşadık. O saldırıda ODTÜ'de bulunan ana DNS (Domain name sever)'ler yavaşlamış ve birçok kurumumuz hizmet veremez hale gelmişti. Bankalar ve diğer finans kuruluşları bu saldırı nedeniyle milyon dolarlarla ifade edilen zarar yaşadı. Elektrik ve sağlık sistemi de benzer biçimde devre dışı bırakılabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kobani’yi seçen akıl 18 Mayıs 2024 | 336 Okunma Ankara’nın ‘büklüm büklüm yolları’ 16 Mayıs 2024 | 4.388 Okunma ‘Hepsine çökeceğiz...’ 14 Mayıs 2024 | 2.063 Okunma Enerji lisans var yatırım yok 13 Mayıs 2024 | 418 Okunma CHP’de ‘turpun büyüğü heybede’ 12 Mayıs 2024 | 786 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar