Moskova görüşmelerinin şifresi

Başbakan Binali Yıldırım'ın kritik bir dönemde gerçekleştirdiği Rusya gezisi, beklenenden verimli geçti. Önce Moskova'da, sonra Tataristan'ın başkenti Kazan'da gerçekleşen görüşmeler Sibirya...

Başbakan Binali Yıldırım'ın kritik bir dönemde gerçekleştirdiği Rusya gezisi, beklenenden verimli geçti. Önce Moskova'da, sonra Tataristan'ın başkenti Kazan'da gerçekleşen görüşmeler Sibirya soğuğuna rağmen sıcaktı ve ümit vaat ediyordu.
Tabii bu, 24 Kasım 2014'te yaşanan uçak krizinin yol açtığı derin düşüşü birdenbire ortadan kaldırmıyor ve kaldırması da beklenmiyordu.
Ama normalleştirmede önemli bir adımdı.
İki ülkenin de buna ihtiyacı vardı.
Asıl adımlar da hiç kuşkusuz Ocak 2017 ortasında yapılması beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan-Başkan Putin görüşmesinde atılacaktı. O tarihin ABD'de Trump'ın başkanlık koltuğuna oturacağı günlere denk gelmesi de kuşkusuz ilgiyle izlenecekti.
Başbakan Yıldırım'ın Rusya ziyareti o önemli görüşmeye giden yoldaki pürüzleri gidermede bir dönüm noktası oldu. Bu noktada Rusya'nın işi ağırdan aldığı algısı bazı çevrelerde seslendirilse de bunun tek nedeni Türkiye'ye gözdağı vermek değil; bunda Rusya'nın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların etkisi var.
Bu nedenle hem Türk hem de Rus siyasi aktörler, iki ülkenin birbirine ihtiyacı olduğu noktasında birleşiyor. Başbakan Yıldırım'ın bu geziye 7 bakanla katılması da bu ihtiyacın bir sonucu ve Rusya'yla ilişkileri yeniden canlandırmada kararlılığın bir işareti.
Aynı kararlılık Rusya tarafında da vardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin ‘laiklik gömleği’ 18 Nisan 2024 | 646 Okunma Özgür Özel’den hukuk garabeti 16 Nisan 2024 | 567 Okunma CHP’deki ‘başarı’ kimi öne çıkartır? 08 Nisan 2024 | 408 Okunma İyi Parti’de Akşener gidici mi kalıcı mı? 07 Nisan 2024 | 392 Okunma AK Parti’yi ne bekliyor? 06 Nisan 2024 | 704 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar