CHP, emperyalizm ve S-400 siyaseti

Dünya yeni bir küresel gerilimin eşiğinde... ABD, Türkiye'nin de içinde yer aldığı Akdeniz-Ortadoğu hattında bu gerilimi derinleştiren bir siyaset izliyor...

İşin bir ucunda İran, öteki ucunda Çin var sayılıyor. Oysa bölgeye yapılan yığınağa, Suriye'de somut adım atılmamasına ve Akdeniz'deki hareketlenmeye bakılarsa hedefte asıl Türkiye var. İşin görünen bahanesi de S-400 tercihi.
Konu sadece Türkiye-ABD ilişkileri açısından değil, ABD-Rusya ilişkileri açısından da kritik ve sıcak gündemin en önemli maddesi. Bu yüzden de birkaç gün önce, ana muhalefet partisi CHP'nin bu konuda ve Akdeniz'deki küresel kuşatmayla ilgili ne düşündüğünü sordum. Çünkü kimse bir yandan Suriye'deki operasyonlarına karşı çıkan, diğer yandan Esad ve İsrail'e selam gönderen, ABD'nin açık kuşatmalarına karşı tavır alamayan CHP'nin yeni küresel sistemde nasıl bir dış politika izlediğini bilmiyor.
Nihayet CHP Genel Başkan Yardımcı Ünal Çeviköz konuyla ilgili bir şeyler söyledi. Çeviköz, "ABD ile olan ilişkilerde belki de tarihin en kritik döneminden geçildiğini" kabul ederek şöyle diyordu:
"Türkiye, S-400 satın alma kararını NATO boyutuyla (NATO, ABD'den farklı bir şey mi?) görmesi gerektiğini anlarsa bu ikilemden çıkmak daha kolay olacaktır. Sayın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD ile kurulmasını önerdiği askeri komisyonun NATO ile Türkiye arasında kurulması daha uygun olacaktır. Bu komisyon çalışmalarını bitirene kadar S-400'lerin konuşlandırılmasının ertelenmesini öneriyoruz."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmamoğlu, Alevilere meydan okudu: Size ihtiyacım yok 29 Mart 2024 | 864 Okunma Para kuleleri, villalar ve siyasi çürüme 28 Mart 2024 | 625 Okunma “Ben Murat Kurum’u tatilde tanımadım” 26 Mart 2024 | 467 Okunma Bir mitingden daha fazlası 25 Mart 2024 | 848 Okunma Özel’in ‘genç’ darbe aşkı 23 Mart 2024 | 435 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar