AK Parti’nin kazanma, muhalefetin kaybetme sırrı

AK Parti döneminde sadece CHP değil muhalefette yer alan hiçbir parti etkili olamadı. Hiçbiri de dönüp kendi eksiğiyle yüzleşmedi ve hep bahane üretti. Kimi suçu medyaya attı, kimi de din ve etnik eksenli siyaseti öne...

AK Parti döneminde sadece CHP değil muhalefette yer alan hiçbir parti etkili olamadı. Hiçbiri de dönüp kendi eksiğiyle yüzleşmedi ve hep bahane üretti. Kimi suçu medyaya attı, kimi de din ve etnik eksenli siyaseti öne sürüp kendi eksiğini gizledi. Oysa karşılarında toplumun yüzde 50'sinin oyunu almış bir AK Parti vardı ve her kesime dokunan siyaset izliyordu. Bunu doğru analiz etmeyen muhalefet umut olamadığı gibi ülkenin başına bela olan siyasi kutuplaşmayı da derinleştirdi.
Muhalefet partileri bu gerçeği görmediği gibi AK Parti'nin Türkiye'yi cumhuriyet ve Osmanlı'yla barıştırma ve doğal olarak normalleştirme siyasetine de karşı durdu. Bugün CHP ve birlikte olduğu 6 artı 1'li ittifak bunu çok daha sert ve tehlikeli biçimde yapıyor.
Peki, izledikleri bu siyaset toplumda bir karşılık buluyor mu?
Bulmadığı oy oranlarının yerinde saydığından belli. CHP, Deniz Baykal döneminde ulaşılan yüzde 25 bandını aşmış değil. Bu başarılamayınca, önce HDP'nin yüzde 10 barajı geçme, sonra da MHP'den "İyi" bir parça koparma projesi devreye sokuldu.
Bir anlamda proje başarılı olsa da tek tek partiler başarılı olamadı. HDP'nin PKK'yla ilişkisi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu’nun görmek istemediği 07 Mayıs 2024 | 373 Okunma ‘Muhalefete tuzak’ oyunu 06 Mayıs 2024 | 1.191 Okunma Bir Yahudi’nin ‘One minute’u 05 Mayıs 2024 | 397 Okunma CHP’nin kurdu yine CHP 04 Mayıs 2024 | 401 Okunma İmamoğlu, İsrail ve ‘sol’ CHP 02 Mayıs 2024 | 1.205 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar