Demirel’i yakından tanımak

Uzun yıllar Parti Genel Başkanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Süleyman Demirel’i biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz? Buna ihtiyaç duyanlar ve bilhassa yanlış kanaatini...

Uzun yıllar Parti Genel Başkanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Süleyman Demirel’i biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Buna ihtiyaç duyanlar ve bilhassa yanlış kanaatini tashih etmek isteyenler için, burada pek bilinmeyen bazı hususlara açıklık getirmek istiyoruz.

Zira, Demirel kadar hakkında birbirine zıt görüş ve kanaat sahibi olunan ikinci bir siyasetçi yok gibidir. Yaklaşık yarım asır boyunca “Mason kişi”den “Nurlu Süleyman”a, “Nemrut adam”dan “İslâmköylü Başbakan”a, “Çoban Sülo”dan “Demokrasi kahramanı”na kadar, akla gelebilecek hemen her türlü sıfatla anılageldi.

Zıtlar birleşmez. Bu söylenenlerin aynı şahısta toplanması mümkün değil. O halde, doğrusunu bilmek lâzım. Tâ ki, sahibine geri dönebilecek ağır ithamların vebâli mü’min ve hakpereset bildiğimiz insanların üzerinde kalmasın.

* * *

Demirel (1924–2015), şu fâni dünyada değil. Hatasıyla, sevabıyla bâkî âleme göçüp gitti. Artık, kimsenin ondan ve onun da kimseden siyasî, yahut başka bir menfaat beklentisi içinde olması söz konusu değil.

Dolayısıyla, herkes gibi biz de tarihe mal olan bu şahsiyet hakkında nisbeten daha rahat konuşabiliriz.

Müstesna bir kitap

Demirel’i daha yakından tanımak, onun temsil ettiği misyonun mahiyetini bihakkın öğrenmek için tavsiye edeceğimiz kaynak eserlerin başında “İslâm, Demokrasi, Laiklik” isimli çalışma geliyor.

Kâzım Güleçyüz’ün çeyrek asır evvel yapmış olduğu röportajlar dizisi, bu kitapta biraraya getirildi ve Sayın İlhan Kesici’nin Önsöz’üyle yeniden yayınlandı.

Bu kaynak eseri okuduğunuzda, Demirel’in vatan ve millet yolundaki gayretine, sağlam itikadına, meslekî vukufiyetine ve hizmet sevdâsına yakînen şahit olacaksınız.

Demirel Mason muydu?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meşrûtiyetten önceki Şûrâ 01 Nisan 2018 | 247 Okunma Türk Ocakları ve Barbaros heykeli 25 Mart 2018 | 169 Okunma İki Çanakkale var 18 Mart 2018 | 169 Okunma Yeşilaycıydı; katledildi 05 Mart 2018 | 206 Okunma Seferberlik hâli 27 Şubat 2018 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar