Kediler ve azizler

Bölgemiz İslami terör denilen ve neredeyse herkesin kanıksadığı şiddet eylemleriyle sarsılırken... Aşk/ irfan üzerine konuşmak veya dinlemek üzere birkaç yıldır özellikle Yunus Emre üzerinden...

Bölgemiz İslami terör denilen ve neredeyse herkesin kanıksadığı şiddet eylemleriyle sarsılırken... Aşk/ irfan üzerine konuşmak veya dinlemek üzere birkaç yıldır özellikle Yunus Emre üzerinden yurtiçinde ve yurtdışında pek çok etkinliğe katıldım. Yunus uzmanı kabul edilen ama tabiri caizse Yunus'u yutmuş hocam Mustafa Tatcı vesilesiyle.
Geçenlerde tam konuşmaya başlayacakken moderatör sordu. “Leyla hanım mümkünse Yunus'la ve tasavvuf edebiyatıyla nasıl tanıştığınızla başlamak ister misiniz?”
Tabii dedim. Geldiğim batılı çevrede Yunus bizim geleneksel sanatımızın bir estetik unsuru kabul edilirdi. İşte bu çeşit de vardır denilerek en iyi ihtimalle kültürel aktarımı yapılırdı. Yunus'un kendinden menkul hümanist mistik gibi Batılı söylemlerle bir filozof filan olduğu görüşüyle yetinilirdi. Sonradan içine girdiğim muhafazakar çevrede ise “bize Kur'an ve sünnet yeter”; denilerek ayrıksı söz söylediği ön kabulü yaygındı Yunus'un.
Ve ancak Tatcı hocanın İşitin Ey yârenler adlı Yunus'un şiir şerhlerinden oluşan kitabı başta olmak üzere diğer kitaplarını okudukça fark ettim: Her iki kesim için de canlı değildi Yunus. Ne de onun gibi iki bine varan divan sanatçısı.
***
Aşk ve irfan deyince dinden farklı bir şeymiş gibi, neredeyse tasavvuf sanatçılarına özgü bir tür özerk alanmış gibi bakılıyordu her iki kesimde de. Oysa aşksız din kelimesiz şiir kadar anlamsızdı. Tatcı hocanın kapanış konuşmasındaki gönül açan sözlerini ve hallac gibi azizinin onu lime lime söküp attığını anlamaya... Aşk ancak yaşamak içindi. Yunus ancak olunurdu!
“Şu kadar milyar dolarlık ihracat geliriyle satın alınamayacak aşk ve irfanla donandığımız gün adam oluruz” derken

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 258 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 151 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar