Göçmenlerin vatanı olmak

Suriyelilere vatandaşlık verilme koşulları, bu ihtimalin gündeme gelmesinin akabinde, sekiz gün önce yayınlanmıştı. Okuduk, kanaat edinmeye çalıştık, çalışıyoruz. Fakat sanki henüz bu...

Suriyelilere vatandaşlık verilme koşulları, bu ihtimalin gündeme gelmesinin akabinde, sekiz gün önce yayınlanmıştı. Okuduk, kanaat edinmeye çalıştık, çalışıyoruz. Fakat sanki henüz bu şartlar açıklanmamış gibi kanaat önderleri, merkez medyada söz söyleyenler “neymiş bu koşullar, bir türlü açıklanmıyor, bu kadar milyon kişiyi ne yapacağız, kendimize zor bakarken” türünden şikayetlerin önünü açıyor, gündemden bihaber muhalif söylemler yayıyorlar.
Sahiden şaşırmamak elde değil. Değer mi! Onların bu vurdumduymaz tavrı, çatışmaları da körüklüyor memlekette, sinirler sanki hiç gergin değilmiş gibi daha da geriliyor. Mesela dikkatimi çeken maddelerden sadece bazıları şöyleydi:
Suriyeliler vatandaşlığa peyderpey alınacak. İlk etapta aranan mesleki nitelikler göz önünde bulundurularak 30-40 bin kişi vatandaşlığa geçecek. Toplamda en fazla 300 bin kişinin Türk vatandaşı olması hedefleniyor. Varsa, bu kişilerin Türkiye'deki aileleri de vatandaşlık hakkı kazanmış olacak.
Mevcut hükümlere göre, vatandaşlık hakkı için yabancıların Türkiye'de 5 yıl kalmış olmaları gerekiyor. Bundan az süredir Türkiye'de olanların vatandaş olabilmesi için ancak yeni düzenlemeler yapılması gündeme gelebilir. Vatandaşlığa alınacaklar için güvenlik soruşturmaları –ki terörist sızabilir endişesi herkesin ortak kaygısı- devlet tarafından yürütülecek.
Parası olan ve yatırım yapamayan Suriyeli işadamlarının önü açılacak. Vatandaşlığa geçenler bir yıl içinde yapılacak seçimlerde oy kullanamayacak. Rejim muhalifi olan bazı kritik isimlerin, vatandaşlık yoluyla can güvenliği sağlanacak. Bu isimlerden istihbari olarak da faydalanılabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 258 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 151 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar