Cumhur İttifakı ne kadar genişleyecek, Millet İttifakı nasıl daralacak?

AK Parti, MHP ve Büyük Birlik Partisi ile sorunsuz bir birliktelik yürüten Cumhur İttifakı, olması gerektiği gibi genişleme yolunda adımlar atmaya başladı.Altı parti ile yola koyulan ve HDP’nin de gayri resmi ortak...

AK Parti, MHP ve Büyük Birlik Partisi ile sorunsuz bir birliktelik yürüten Cumhur İttifakı, olması gerektiği gibi genişleme yolunda adımlar atmaya başladı.

Altı parti ile yola koyulan ve HDP’nin de gayri resmi ortak olacağı anlaşılan Millet İttifakı ise daha fazla genişleme imkânını kaybetmiş gibi. Zira, cumhurbaşkanı yardımcılıkları, bakanlıklar ve milletvekillikleri tamamen paylaşılmış bulunuyor. Yani yeni gelecek partiye ekstra sandalye yok. Gelen de babasının hayrı için gelmeyecek kuşkusuz. Mesela Muharrem İnce İttifak'a katılsa, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı istemeyecek mi? Ne eksiği var İnce’nin diğer başkanlardan? Bakanlık istemeyecek mi? En azından grup kuracak kadar milletvekili talebi olmayacak mı? Ama salon dolu. CHP vereceği kadar milletvekili verdi. Bir iki ilave daha olursa CHP’ye grup kuracak kadar vekil de kalmayacak.

Hafta içinde tv100’de üstad Oğuz Haksever’in programındaydık. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da parti merkezinden bağlandı. Fatih Erbakan o yayında çok önemli bir konunun altını çizdi. Cumhur İttifakı’na katılmalarının neden zor olduğunu, “CHP ile aralarındaki ideolojik ayrılık” olarak açıkladı. İşte Millet İttifakı'nın başından beri göz ardı ettiği ve Cumhur İttifakı’nın genişleme sürecinde dikkate aldığı sihirli cümle bu: “İdeolojik ayrılıklar doğal ittifakların önünde engeldir.”

Millet İttifakı’nda CHP bir yana, diğer beş parti bir yana. Beş partinin ideolojik yaklaşımı ve yine ideolojik tabanı birbirine çok yakın olmasına rağmen, İttifak'ın amiral gemisi CHP bambaşka bir yapıya sahip. Bu farklılıklar ilk anda AK Parti ve Erdoğan karşıtlığında bir araya gelmiş olsa da bunun sorunsuz bir birliktelik olduğunu söylemek çok zor.

ERBAKAN CUMHUR İTTİFAKI’NA “EVET” DİYECEK Mİ?

Saadet Partisi her ne kadar “Millî Görüş Gömleği”nin kendi üzerlerinde olduğunu söylese de bu gömleğin, görüşün mimarı Erbakan’ın oğlu Fatih Bey’in üzerinde daha şık duracağını kimse inkâr edemez.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Irak gezisinin şifreleri İsrail Ortadoğu’da dünya savaşı mı çıkaracak? 23 Nisan 2024 | 428 Okunma Erdoğan “bitti” demeden bitmez mi? Kaç yeni parti kuruluyor? Kaç parti kapanır? 19 Nisan 2024 | 1.778 Okunma Davul zurnayla saldırı mı olur? İran, İsrail ve Amerika’ya bundan daha büyük bir iyilik yapamazdı! 16 Nisan 2024 | 817 Okunma ÖZEL’İN ERDOĞAN’I ARAMASI NE ANLAMA GELİYOR? YRP’NİN STRATEJİK HATASI 12 Nisan 2024 | 2.064 Okunma AK Parti giderse YRP, SP, DEVA, Gelecek mi iktidar olacak? 09 Nisan 2024 | 612 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar