‘Ticaret Savaşları’ kapıda

Donald Trump'ın ABD'nin 45. başkanı olarak seçilmesi, Türkiye'yi uluslararası ekonomik ilişkiler açısından iki noktada ilgilendiriyor. Birincisi, Trump'ın seçim sürecinde, Amerikalı seçmenlere vaat ettiği...

Donald Trump'ın ABD'nin 45. başkanı olarak seçilmesi, Türkiye'yi uluslararası ekonomik ilişkiler açısından iki noktada ilgilendiriyor. Birincisi, Trump'ın seçim sürecinde, Amerikalı seçmenlere vaat ettiği, ABD'nin tüm uluslararası ticari anlaşmalardan çekileceği konusu. İkinci başlık ise, ABD Doları'nın güçlü kılınması ve buna bağlı olarak ABD Merkez Bankası'nın izleyeceği politikada olası değişim.
Birinci başlık 'Ticaret Savaşları'nı çağrıştırıyor; ikinci başlık ise 'Kur Savaşları'nı. Trump, ABD ekonomisine zarar verdiği görüşü ile, ABD'nin taraf olduğu tüm anlaşmaları sonlandırmaktan bahsetmekte.
ABD ile Avrupa arasında imzalanması halinde, Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması'nın (TTIP) 2027'ye kadar Avrupa'nın GSYH'sına 70 ile 130 milyar dolar, ABD'nin GSYH'sına ise 50-100 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyordu.
Trump'ın bu anlaşmayı dondurma kararı alması, TTIP anlaşmasının dışında kalıp, olumsuz yönde etkileneceğini düşünen ülkeleri umutlandıracak ki, bu ülkelerin başında Türkiye gelmekte. Dünya ticaretinin yüzde 40'ını belirlemesi beklenen Trans Pasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TPP) anlaşmasını Trump, açık ve net, bir 'felaket' olarak nitelemiş ve başkanlığa seçilirse anlaşmadan çekileceklerini açıklamıştı.
Bu durum, Çin için umut ışığı ve Türkiye gibi, ihracat pazar çeşitlendirmesine yüklenmiş ülkeler için de umut ışığı. Türkiye 'Pasifik'e de açılmak istiyor.
Çin karşı atakta Trump'ın TPP anlaşmasını da iptal edeceği olasılığı ile, Çin'in anlaşmaya taraf olan ülkelere ziyaretleri yoğunlaşmış gözüküyor.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 19-20 Kasım'da Peru'da yapılacak Asya -Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi'nde ülkesini bu girişimi için destek arayacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gündem ‘Tedarik Risk Yönetimi’ 29 Mart 2024 | 23 Okunma Kakao küresel tarım fiyatlarından koptu 27 Mart 2024 | 421 Okunma Türkiye’nin Gücü ve OECD İstanbul Merkezi 25 Mart 2024 | 65 Okunma ‘5. Nesil Toplum’un yakıtı ‘veri’ 22 Mart 2024 | 42 Okunma Küresel büyümede ‘Yükselenler’ ve ABD başat 20 Mart 2024 | 334 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar