Macaristan, Pakistan, Türkiye… Karşılaştırma sorunları

Habertürk Gazetesi Yazarı Kemal Öztürk'ün bugünkü (05.04.2022)''Macaristan, Pakistan, Türkiye… Karşılaştırma sorunları'' başlıklı yazısı.

Son dönemlerde dış siyaset üzerinden iç siyaset okunmaya çalışılıyor.

Medyada dış siyasetteki gelişmelerin, iç siyaseti doğrudan etkileyeceği kanaati çok eskidir.

Geleneksel yanlış okumalar devam ediyor.

Nitekim Trump yerine Biden seçilince, Türkiye’de AK Parti’nin iktidarı kaybedeceği, muhalefetin kazanacağını söyleyen çok oldu.

MACARİSTAN’DA ORBAN ÜZERİNDEN KURULAN YANLIŞ BAĞLANTI

Otoriter tutumuyla bilinen Macaristan Başbakanı Orban son seçimlere girdiğinde, sanırım Macaristan basını kadar, Türk basını da seçimlere ilgi gösterdi. Hatta daha fazla diyenler bile oldu.

Sonuçta Orban kaybetmesi durumunda, AK Parti’nin, Erdoğan’ın da kaybedeceğini düşünenler çok oldu.

Tersini düşünenler de var.

Orban kazanırsa, Erdoğan da kazanacaktır diye tuhaf mantık kuranlar gördüm.

Seçim sonuçlarını yorumlayanların bir kısmı, Orban’ın kazanmasını savunurken farkında olmadan, Erdoğan ile Orban arasında bir bağ kurmuş oluyor. "Soros, Avrupa, sermaye Orban’a karşıydı, işte kazandı. Erdoğan’a da karşılar o da kazanacak".

Oysa hatalı bu düz mantık en az, "Orban giderse Erdoğan da gidecek" diyenler kadar yanlış yapıyor.

HER ÜLKENİN SEÇİM ORTAMI KENDİNE HASTIR

Türkiye’nin artık ABD’deki Başkan değişimine, Macaristan’daki seçimlere endekslenmeyecek kadar farklılaştığını ve kendine has yapısı olduğunu fark etmiyor insanlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.497 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 530 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.087 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 807 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 746 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar