Kassandra laneti

Çocukluğum Ankara’nın bir gecekondu semtinde geçti. Romanlarımın, öykülerimin çoğunda buraları anlattım. O yıllarda mahallemizde okuyabilen iki üç gençten biriydim. Komşu teyzeler bana imrenirler...

Çocukluğum Ankara’nın bir gecekondu semtinde geçti. Romanlarımın, öykülerimin çoğunda buraları anlattım. O yıllarda mahallemizde okuyabilen iki üç gençten biriydim. Komşu teyzeler bana imrenirler, kendi çocuklarının da benim gibi okumalarını isterlerdi. Duşağı kesilirken ya da diş hediği yenirken birkaç çocuğun ağzına tükürmemi istemişlerdi. Ben de onları kırmamak için tükürür gibi yapmıştım. Hayatlarını yazdığım kimi şampiyonların öykülerinde de karşılaştım, köylü kadınlar çocuklarının ünlü pehlivanlar gibi olması için ağzına tükürmelerini isterlermiş. Aslında bu gelenek başka kültürlerde de çok eskilere gidiyor. Mitolojideki Kassandra öyküsünde böyle bir şey var. Kassandra geleceği görme yetisine sahip olmayı dilermiş. Apollon kendisiyle birlikte olursa ona bu yetiyi vereceğini söylemiş. Kassandra öneriyi kabul etmiş, Apollon ağzına tükürmüş, ancak Kassandra Apollon ile birlikte olmamış. Bunun üzerine Apollon onu lanetlemiş; Kassandra geleceği görmesine görürmüş ama bunu kimseye anlatamazmış.

Nitekim Truva Atı’yla gelen tehlikeyi önceden görmüş, ancak kimseyi inandıramamış.

Ahh, bu Truva Atı’nı anlatmak demek ki çok zormuş.

Bu gün psikolojide gerçeği bilip de çevresine anlatamamaya Kassandra Kompleksi deniyor.

Her şey gözlerimizin önünde oldu aslında, geleceği bilmeye gerek yok ki… Truva Atı’na benzetilen bir ekip CHP’yi kaset komplosuyla ele geçirdi. Gazetemiz gerçeği herkesten önce gördü, ancak anlatmakta zorlandı. Aydınlık, Kılıçdaroğlu ve ekibiyle ilgili ne dediyse doğru çıktı. Altı Ok’tan uzaklaşacaklarını, Atatürkçüleri partiden temizleyeceklerini, PKK’ya ve FETÖ’ye yakın bir siyaset izleyeceklerini, bu nedenle de iktidar olamayacaklarını ta 13 yıl önce yazdı. Bugün gerçek ortada. Atatürk’e kefere diyenler, katliamcı, faşist, maymun diyenler, soyadından bile hoşlanmayanlar, soykırım yaptık diyenler partide önemli yerlerde. Seçimlerde Ergenekon tetikçileri liste başlarında yer aldılar. 39 siyasal İslamcı CHP oylarıyla Meclis’e girdi. Şimdi de tabanı Hüda Par’a ısındırmaya çalışıyorlar. Son gürültü Atatürk’e maymun diyen bir danışman yüzünden koptu. Atatürk mezarından çıkıp gelseydi, Sabahattin Ali’nin şu dizelerini mırıldanırdı herhalde: Kimlerin koynuna girdin, öpmeye kıyamadığım? Yıllardır Cumhuriyet’i tek bir cepheden yıkamayacaklarını anlayanlar, CHP’yi de kullanarak çok yönlü bir kuşatma altına aldılar. Tehlike bu gün çok daha büyük!..

Gözler öylesine küllenmiş ki, bunları hâlâ göremeyen CHP’liler var. Şu günlerde Tevfik Fikret’in bir dizesi geliyor aklıma: Düşman diyoruz; nerde bu? Hariçte mi, biz mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özeleştiri zamanı 30 Nisan 2024 | 134 Okunma Vesayet vesayet dedikleri!.. 16 Nisan 2024 | 97 Okunma Güneş Her Şeyin Farkındaydı 02 Nisan 2024 | 331 Okunma Rıza Kayaalp ya da bir an, ahh o bir an!.. 05 Mart 2024 | 276 Okunma Öldürülen Türk Dil Kurumu üyeleri 20 Şubat 2024 | 576 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar