Halikarnas Balıkçısı

Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı… 1986 yılında Girit’te doğdu, 1973 yılında İzmir’de öldü.Halikarnas Balıkçısı Türkçenin dört beş büyük...

Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı… 1986 yılında Girit’te doğdu, 1973 yılında İzmir’de öldü.

Halikarnas Balıkçısı Türkçenin dört beş büyük romancısından biri bana göre.

Deniz emekçilerini, deniz gurbetçilerini, balıkçıları, sünger avcılarını, ekmeğini denizden çıkaran, çoğu zaman da canlarını denizde bırakan insanları yazdı. Yazdığı insanlarla kardeşmiş gibi, amca dayı, yeğenmiş gibi, onlarla aynı ailede büyümüşçesine kahramanlarını iyi tanımış, güzel anlatmıştır.

Ben gene de bu büyük yazardan şunu beklerdim…

Kendisini anlatsaydı keşke, babasıyla çatışmasını, nasıl baba katili olduğunu da anlatsaydı. En az bir iki roman yazacak denli önemlidir bu konu aslında, ama o sadece hayatının bu yanından Azra Erhat’a yazdığı mektuplarda söz eder. Birkaç yıl yattıktan sonra af ile kurtulmuş bir baba katili olduğuna inanamazsınız, yapıtları insan sevgisiyle doludur.

Babayla çatışmasını saymazsanız şanslı bir çocukluğu var aslında. Çocukluğu Büyükada’da geçmiş, Robert Kolej’de okumuş, Oxford Üniversitesindeki öğrenimi yarım kalmış. İstanbul’a döndükten sonra Güzel Sanatlar Akademisinde okumak için yine yurtdışına, Roma’ya gitmiş. Maddi durumları bozulunca aile Afyon’daki çiftliğe yerleşir. Bu paşa ailesinin evinde silah boldur. Günün birinde evdeki silahlardan biri Cevat Şakir’in elinde patlar, babasını öldürür. Birkaç yıl yattıktan sonra padişahın affıyla özgürlüğüne kavuşur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özeleştiri zamanı 30 Nisan 2024 | 134 Okunma Vesayet vesayet dedikleri!.. 16 Nisan 2024 | 97 Okunma Güneş Her Şeyin Farkındaydı 02 Nisan 2024 | 331 Okunma Rıza Kayaalp ya da bir an, ahh o bir an!.. 05 Mart 2024 | 276 Okunma Öldürülen Türk Dil Kurumu üyeleri 20 Şubat 2024 | 577 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar