Özal’la başladı AKP ile sürüyor

Devlette ciddi bir erozyonla karşı karşıyayız. Devletin önemli kademelerinde görev yapanlar liyakate göre seçilmediği için büyük sıkıntılar yaşanıyor. Birçok kurumda alttakiler üsttekilerden...

Devlette ciddi bir erozyonla karşı karşıyayız. Devletin önemli kademelerinde görev yapanlar liyakate göre seçilmediği için büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Birçok kurumda alttakiler üsttekilerden daha kapasiteli, daha bilgili. Durum böyle olunca iş karışıyor. Zayıf yöneticiler kendilerini kabul ettirmek için başka yollara başvuruyorlar.

“Yukarıya yalakalık, aşağıya baskı” öne çıkıyor.

Koltuklarını korumak için de istenilen tüm kararların altına imza atıyorlar.

ÖZAL’IN PRENSLERİ

Devlette bu durum özellikle 12 Eylül Darbesi sonrası ortaya çıktı. 12 Eylül’ün asıl lideri Özal Başbakan olunca Amerika’dan bir sürü “prens” getirdi. Bir günlük bile devlet tecrübeleri yoktu. Ama devlet bankalarının, kamu kuruluşlarının başına oturtuldu.

Devleti babalarının çiftliği sandılar.

Yasa, yönetmelik tanımadılar.

O günlerde gazetelerin gözde bürokratlarıydı. Öve öve bitirilemiyorlardı. Zamanla iplikleri pazara çıktı. Çoğu yolsuzluğa bulaştı. Kimi yurtdışına kapağı attı, kimi topuğundan vuruldu. Devlet itibarını yerlerde sürüdüler.

AKP DÖNEMİ DE AYNI

AKP döneminde de durum benzer. Devletin önemli makamlarına gelebilmek için kriter olarak liyakat göz ardı edildi. “Yandaşlık ve alnının secdeye gelmiş olması” esas alındı.

Tabi bir de “imza atma” yeteneği.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin ikiyüzlülüğü 26 Nisan 2024 | 39 Okunma ABD tehlikeli bir kumar oynuyor… 25 Nisan 2024 | 1.097 Okunma ABD: Asker yerine kurşun gönderiyoruz 24 Nisan 2024 | 345 Okunma Amerikancıların heyecanlanması iktidarı uyarmalı 22 Nisan 2024 | 533 Okunma AK Parti’de pusuda bekleyenler… 21 Nisan 2024 | 2.383 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar