Ekonomide kim kimi kandırıyor

Ekonomide yaşananları anlamak giderek zorlaşıyor. Gerçekler ve yapılanlar birbiriyle 180 derece zıt. Yanlışta ısrar sürüyor. Yapılan açıklamalara bakılırsa her şey güllük gülistanlık....

Ekonomide yaşananları anlamak giderek zorlaşıyor. Gerçekler ve yapılanlar birbiriyle 180 derece zıt. Yanlışta ısrar sürüyor.

Yapılan açıklamalara bakılırsa her şey güllük gülistanlık. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. İhracat yüzde 32 artmış.

Peki ne olmuş? 11 milyar 474 milyon dolar. Yüzde 32 artışla aylık ortalamaya bile ulaşabilmiş değil. Biraz araştırınca gerçek hemen anlaşılıyor. Geçen yıl 15 Temmuz’da ABD/FETÖ darbe girişimi yaşanmıştı. İşler uzun süre durmuştu. Ek olarak Ramazan Bayramı tatili de vardı. Buna bir de Avro-Dolar paritesindeki değişim eklenince artış yüksek(!) oldu.

“Rekor artış” diye sunulan ihracat bu.

DIŞ AÇIK

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra gümrüklerden öncü veriler geldi. Temmuz'da dış ticaret açığı neredeyse patlamış. Yüzde 80.41 artarak 8.79 milyar dolar olmuş. Diğer bir deyişle ithalat ihracattan çok daha fazla artmış. Neredeyse iki katına çıkmış.

Yıl sonu dış ticaret açığı 63 milyar dolar öngörülmüştü. Ama bu rakamın aşılacağı ortada.

Dış ticarette tablo bu!

BÜYÜME

Bütçe açığı ile büyüme pompalanıyor. Kredilerle harcama arttırılmaya çalışılıyor. Üretimi desteklemek için verilen kredilerin başka yerde kullanıldığı biliniyor. Ama kısa vadeli hesaplar için ses çıkarılmıyor.

Özetle büyüme üretimden değil başka işlerden. Bu nedenle işsizliğe de çare olmuyor. Halkı etkilemiyor.

BORSA

Hükümet ve ekonomi yönetimi sık sık borsadaki “rekorlarla”(!) övünüyor. AKP yöneticileri de olur olmaz yerde bunu tekrarlıyor.

Unutmayalım, borsanın yüzde 65’inden fazlası yabancıların elinde. Esas oyuncuların sayısı bini bile bulmuyor. Borsa inmiş çıkmış işçiye, çiftçiye, memura, emekliye, esnafa, … bir faydası yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara’da neler oluyor? 17 Mayıs 2024 | 2.016 Okunma Sinan Ateş cinayeti düşmana silah olmamalı 15 Mayıs 2024 | 36 Okunma Kamuda tasarruf gariban memura mı? 15 Mayıs 2024 | 1.120 Okunma Sinan Ateş cinayeti… Kim kimi, neden sıkıştırıyor? 13 Mayıs 2024 | 4.528 Okunma CHP’de sular erken mi ısınıyor 12 Mayıs 2024 | 1.341 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar