‘Bağımsız Kürdistan’ saflaşması İsrail ‘Evet’ kampanyasını yürütüyor

Irak’ın kuzeyinde “2. İsrail” için yapılması planlanan halk oylamasına 22 gün kaldı. Barzani ısrarını sürdürüyor. “Halk oylamasından geri dönüş yok” diyor. Bölge...

Irak’ın kuzeyinde “2. İsrail” için yapılması planlanan halk oylamasına 22 gün kaldı. Barzani ısrarını sürdürüyor. “Halk oylamasından geri dönüş yok” diyor.

Bölge ülkeleri tepkili. Hızla harekete geçtiler. Türkiye, İran, Irak, Rusya arasında resmi ve gayrıresmi temaslar arttı. “2. İsrail” devletine karşı karlılık öne çıktı.

ABD böyle bir tepki beklemiyordu. O nedenle şaşkın. İkili bir taktik izliyor. Barzani’ye “devam” mesajı verirken, bölge ülkeleri arasında oluşan birlikteliği önlemeye, tepkileri azaltmaya çalışıyor.

Bu arada Bağdat üzerinde baskıyı arttırmış durumda. Irak’ı ikna etmek için hem “havuç” gösteriyor, hem de “sopa”. Önümüzdeki günlerde “sopa”nın öne çıkacağının işaretleri var.

İSRAİL AÇIK OYNUYOR

ABD, bağımsızlığa değil “zamanlamaya” itiraz ediyor(!) Ortadoğu’daki ortağı İsrail ise açık oynuyor. “2. İsrail” için çok aceleci!

Barzani’den daha hararetli bir “Evet” kampanyası yürütüyorlar.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 13 Ağustos’ta Amerikalı Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin İsrail’i ziyareti sırasında Barzani bölgesinin bağımsızlığına destek verdi. “Kürtler cesur, Batı taraftarı ve bizim değerlerimizi paylaşan bir millet” dedi.

İsrail merkezli Begin Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanları açıkça, “İsrail’in bağımsız Kürdistan’a ihtiyacı var” yorumu yaptı.

İsrail’in 2019 seçimlerinde yeni başbakanı olması beklenen Likud partisinin ikinci ismi Gideon Saar Twitter hesabından, “Iraklı Kürtlerin 25 Eylül’de yapacağı tarihi bağımsızlık referandumu kararını destekliyorum” mesajı yayınladı.

DUYGUSAL ÇAĞRI

İsrailli akademisyen Edy Cohen de bölgede yaşayanlara şu çağrıyı yaptı:

“İsrail devletinden, Tel Aviv’den sizlere sesleniyorum: ... Babanız ve dedeleriniz böyle tarihi bir fırsat için canlarını feda etti. Ey Kürt halkı! Bağımsızlık zamanınız geldi. Tarihi referanduma ‘evet’ oyu verin! İsrail’de hükümet ve halk olarak sizleri sonuna kadar destekliyoruz. Devlet olma zamanınız geldi.”

SAFLAŞMA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara’da neler oluyor? 17 Mayıs 2024 | 2.017 Okunma Sinan Ateş cinayeti düşmana silah olmamalı 15 Mayıs 2024 | 36 Okunma Kamuda tasarruf gariban memura mı? 15 Mayıs 2024 | 1.120 Okunma Sinan Ateş cinayeti… Kim kimi, neden sıkıştırıyor? 13 Mayıs 2024 | 4.528 Okunma CHP’de sular erken mi ısınıyor 12 Mayıs 2024 | 1.341 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar