ABD’nin korktuğu oluyor!

BÖLGEMİZDE başdöndürücü bir trafik var. 1979 yılında gerçekleşen İran Devriminden sonra bir ilk yaşandı. İran Genelkurmay Başkanı Ankara’ya geldi. Sadece uğrayıp geçmedi. 3...

BÖLGEMİZDE başdöndürücü bir trafik var. 1979 yılında gerçekleşen İran Devriminden sonra bir ilk yaşandı. İran Genelkurmay Başkanı Ankara’ya geldi. Sadece uğrayıp geçmedi. 3 günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

Arkasından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Bağdat’taydı. Irak Merkezi Hükümeti ile bozulan ilişkileri tekrar düzeltme gayretleri var. Benzer bir durum Suriye ile de yaşanıyor. Resmi olmasa da gayrıresmi temaslar sürüyor.

Rusya ile neredeyse mekik diplomasisi devrede.

Bunlar açık temaslar. İlgililer dışında kimsenin bilmediği “gizli” trafik de devam ediyor.

MECBURİYET

ABD ve İsrail’in bölgedeki hamleleri Türkiye’yi de, İran’ı da tehdit ediyor. Irak’ı, Suriye’yi, Lübnan’ı söylememize gerek yok. İran eski Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli bir sohbetimizde, “Türkiye-İran işbirliği bir tercih değil, mecburiyet. Sadece İran, Türkiye değil, bölgesel işbirliği de aynı, zorunluluk”demişti. Öngörüleri gerçekleşiyor.

ABD’nin en korktuğu şey oluyor.

BARZANİ’NİN BAĞIMSIZLIĞI

İsrail aceleci. Bir an önce 2. İsrail’in resmileşmesinden yana. ABD ise düne kadar destek verdiği “Bağımsız Kürdistan” için geri adım attı. Şimdilik zaman kazanmaya, ortalığı sakinleştirmeye çalışıyor.

Bölge ülkelerinin hızla birbirine sarılacağını hesaplamamıştı. Panikledi. Washington’dan yapılan temkini açıklamalar da Türkiye, İran, Irak, Suriye işbirliğini önlemek amaçlı.

PENTAGON TEYAKKUZDA

ABD Başkanı Trump başkan olsa da ipler kontrolünde değil. Ülkeyi yönetmekten çok koltuğunu koruma derdinde. Ülkede iktidar mücadelesi bütün hızıyla sürüyor. Yakında kanlı olaylar da gündeme gelirse sürpriz olmayacak.

Şu anda hakim güç Pentagon gibi. Kararlar büyük ölçüde oradan çıkıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara’da neler oluyor? 17 Mayıs 2024 | 2.016 Okunma Sinan Ateş cinayeti düşmana silah olmamalı 15 Mayıs 2024 | 36 Okunma Kamuda tasarruf gariban memura mı? 15 Mayıs 2024 | 1.120 Okunma Sinan Ateş cinayeti… Kim kimi, neden sıkıştırıyor? 13 Mayıs 2024 | 4.528 Okunma CHP’de sular erken mi ısınıyor 12 Mayıs 2024 | 1.341 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar