Yoksulluk ve eğitimsizlik döngüsü

BU köşede kim bilir kaç kere yazdım; Türkiye'de sınıflı toplum eğitim eliyle yaratılıyor. Eğitimde fırsat eşitliği olmadığı için hemen tamamı eğitimsiz olan yoksul ailelerin...

BU köşede kim bilir kaç kere yazdım; Türkiye'de sınıflı toplum eğitim eliyle yaratılıyor.

Eğitimde fırsat eşitliği olmadığı için hemen tamamı eğitimsiz olan yoksul ailelerin çocukları da hem eğitimsizliğe (veya kötü eğitime) hem de yoksulluğa mahkûm kalıyor diye.

Bugün bu yazılarımı kanıtlayabilir durumdayım; çünkü yoksullukla eğitimsizlik ve yoksul/eğitimsiz aileden gelmekle sınavlarda başarısızlık arasında doğrudan ilişki kuran rakamlar var önümüzde. (http://odsgm.meb.gov.tr/test/analizler/docs/Ortak-Sinavlar-Arastirma-Raporu.pdf)

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Veri Analizi ve İzleme Değerlendirme Daire Başkanlığı uzmanları, 2014-15 öğrenim yılında yapılan TEOG sınavları verilerinden hareketle kapsamlı bir rapor hazırlamışlar.

Gelin önce sınav başarısıyla ailelerin gelir durumu arasındaki ilişkiye bakalım. Toplam 1 milyon 94 bin öğrencinin yüzde 2.8’i ailesinin gelir durumunu ‘Çok kötü’, yüzde 22.4’ü ‘Düşük’, yüzde 40.1’i ‘Orta’, yüzde 23’ü ‘İyi’ ve yüzde 1.7’si de ‘Çok iyi’ olarak tanımlamış.

Şu tabloya iyi bakın (Sınav notları hep 100 üzerinden):

Hürriyet

Ailenin gelir seviyesi arttıkça çocuğun sınav başarısının da nasıl arttığını görüyorsunuz umarım. Burada ilginç olan şu: Geliri ‘Çok kötü’ ve ‘Düşük’ olan kabaca yüzde 25’e karşılık, geliri ‘İyi’ ve ‘Çok iyi’ olan yüzde 25 var. Ve iki grup arasındaki sınav notu farkı çok çarpıcı.

Tabii unutmayın sınavda iyi not alanlar görece daha iyi, daha seçkin liselere devam ediyor ve izleyen yıllarda bu iki grup arasındaki fark çok ama çok daha fazla büyüyor, hayat boyu süren farka dönüşüyor.

Devam edelim. Bir de anne ile babanın öğrenim durumuna bakalım, sonra da onların çocuklarının sınav başarısına:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 411 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar