Yeşil enerji: Amerika’nın iddialı hedefi, Türkiye’...

TÜRKİYE, anlaşılan enerji kaynakları konusunda dünyanın gitmekte olduğu yolun tersine gitmekte kararlı. Çin dahil dünya giderek fosil yakıtlardan uzaklaşırken biz hâlâ ‘Yoksa elektrikler kesilir’...

TÜRKİYE, anlaşılan enerji kaynakları konusunda dünyanın gitmekte olduğu yolun tersine gitmekte kararlı.

Çin dahil dünya giderek fosil yakıtlardan uzaklaşırken biz hâlâ ‘Yoksa elektrikler kesilir’ korkutmasıyla termik santrallara yüklenmek istiyoruz.

Türkiye bayram havasına girmişken son derece önemli bir gelişme yaşandı, ABD ve Meksika devlet başkanları ile Kanada Başbakanı ortaklaşa bir açıklamayla, 2050 yılında bütün Kuzey Amerika’da üretilecek elektriğin en az yüzde 50’sinin fosil yakıtlar dışı kaynaklardan üretilmesi sözünü verdiler.

Aslına bakacak olursanız dünyanın en büyük elektrik tüketicisi ve üreticisi olan Amerika’nın elektriğinin yüzde 32’si fosil yakıt dışı kaynaklardan, yani rüzgâr, güneş, hidroelektrik ve nükleerden geliyor. Halen nükleer santralların toplam üretim içindeki payı yüzde 19 ama 2050’ye kadar geçecek sürede bu gücün yaklaşık beşte biri devreden çıkacak, onun yerini ve fazlasını da rüzgâr ve güneş alacak.

Kanada zaten elektriğinin yüzde 80’ini fosil yakıt dışı kaynaklardan, daha çok da hidroelektrikten elde ediyor, onların sorunu yok, hatta bu anlaşma onlara Amerika’ya daha fazla elektrik satma imkânı veriyor.

Sorun daha çok Meksika’da. Çünkü bu ülkede fosil yakıt dışı kaynaklardan gelen elektrik toplam üretimin sadece yüzde 22’si.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ CİDDİYE ALMALIYIZ

İstanbul’da yarım saatlik yağmur şehri felç etsin, Ordu’da yaz ortası sel can alsın, ani meteorolojik olay Giresun’da helikopter düşürsün, biz hâlâ küresel iklim değişikliğini ciddiye almayalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 411 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar