Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de orada yerini alır

BAŞLIKTAKİ cümlenin sahibi İsmet İnönü. Dönemin Amerikan Başkanı Johnson’un Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahale etmemesi için yazdığı meşhur mektup rahmetli Cüneyt...

BAŞLIKTAKİ cümlenin sahibi İsmet İnönü.

Dönemin Amerikan Başkanı Johnson’un Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahale etmemesi için yazdığı meşhur mektup rahmetli Cüneyt Arcayürek’in müthiş gazeteciliğiyle ortaya çıkınca, İsmet Paşa bu cümleyi söylemişti.

Şimdilerde Türkiye, Rusya ile ciddi bir kriz içinde. Ve bu kriz, askeri bir tırmanmayla değil sadece karşılıklı ekonomik yaptırımlarla sürerse neredeyse memnun olacağız.
Zamanı geri döndürüp o uçağı düşürmeme seçeneğine gidemeyeceğimize göre, bu gerçek ışığında geleceğe bakmakta fayda var.

Önemli olan şu: Türkiye, kendisini en zayıf gösteren şeyi, Suriye’de ucu gözükmeyen kaos halini bir yerde kendi avantajı haline getirmeyi başarmış gibi gözüküyor. Rusya ile yaşanan kriz de bence buna dahil.

Hayır, Rus savaş uçağının kasıtlı düşürüldüğünü iddia ediyor değilim. Söylemeye çalıştığım, Suriye’de yaşanan krizin bizim açımızdan bir fırsata dönüşmekte olduğu.
Amerika da dahil olmak üzere Batı uzunca bir süre ne Irak’ta ne de Suriye’de yaşananlarla gerçekten ilgilendi. Bu iki kocaman ülkenin devletlerinin fonksiyonsuz hale gelmesi veya getirilmesiyle en önce Türkiye başta olmak üzere bölge ülkeleri uğraşmak zorunda kaldı.

Ve fakat, DAEŞ’in terörü Batı’nın kalbine götürmesi, Suriyeli mültecilerin Türkiye’den taşıp Ege Denizi’ne ve oradan Avrupa’ya ulaşması, Batı’yı, özellikle de Avrupa’yı Suriye ve Irak’la ilgilenmek zorunda bıraktı.

İşte bu durum da Türkiye’yi Batı’ya, Batı’yı da Türkiye’ye yaklaştırdı.

Burada kısa vadeli bir çıkar birliğinden söz etmiyoruz; her durumda DAEŞ’le mücadele orta ve uzun vadeli bir çaba olacak.

Ve bu mücadele, eninde sonunda, Irak ile Suriye’ye fonksiyonel devletler kazandırmayı, sonra da onları yaşatmayı da içerecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar