Volkswagen skandalının önemli bir ayrıntısı

BÜTÜN dünya neredeyse iki haftadır Volkswagen skandalını konuşuyor; gazetelerde, dergilerde tonlarca yazı çıkıyor skandalla ilgili. Sağ olsun, Hürriyet Ekonomi Servisi ve gazetemizin otomobil yazarı Emre Özpeynirci de...

BÜTÜN dünya neredeyse iki haftadır Volkswagen skandalını konuşuyor; gazetelerde, dergilerde tonlarca yazı çıkıyor skandalla ilgili. Sağ olsun, Hürriyet Ekonomi Servisi ve gazetemizin otomobil yazarı Emre Özpeynirci de, daha ilk günden itibaren okuyucuları bilgilendiren çok önemli haberlere imza attılar.

Yine de kısa bir özet vermeliyim, daha sonra söyleyeceklerimin doğru ve iyi anlaşılabilmesi için:
Mazotla çalışan motorların benzinli motorlara göre avantajları ve dezavantajları var.

MAZOTUN AVANTAJI VE DEZAVANTAJI

Başlıca avantaj, bu motorların aynı miktar yakıtla daha fazla mesafe yol kat edebilmesi ve çok daha az sera gazı (esasen karbonmonoksit ve karbondioksit) salması.
En önemli dezavantaj ise mazotla çalışan motorların benzinli motorlara göre çok daha fazla azot oksitler çıkarması.
Azot, atmosferimizin yüzde 78'ini oluşturan, tek başına zararı değil faydası bile olan bir atom. Ancak çok yüksek sıcaklıklarda, 1600-1700 derecelerde çevredeki oksijen atomlarıyla etkileşime giriyor, yani oksitleniyor.
Ortaya çıkan azot oksit veya azotdioksit insan sağlığı için çok tehlikeli bir gaz. Her yıl sadece Amerika'da 60 bine yakın insanın doğrudan azot oksitlere bağlı sebeplerle öldüğü tahmin ediliyor.

AMERİKA'DA KURAL ÇOK SERT

Amerika'da sağlık kuralları azot oksitler konusunda Avrupa'ya göre çok daha sert. Amerika'da otomobiller için izin verilen azot oksit miktarı 1 kilometrede 0.04 gramken Avrupa'da aynı rakam bunun dört katından fazla: Her kilometrede 0.18 gram.
Bu sert kural yüzünden belki de, Avrupa'da (ve Türkiye'de de) yollardaki taşıtların yarısı mazotluyken Amerika'da bu rakam biraz da Volkswagen'in sayesinde daha yeni yüzde 1 seviyesine gelmişti.
Evet, Amerika'daki sert kuralları yerine getirmeyi başaran yegâne firma Volkswagen olmuştu; daha önce Mazda ve Honda bu şartları yerine getiremediği için mazotla çalışan araç pazarına girememişti.
Peki Volkswagen bu zorlu şartı nasıl yerine getirdi?

İSTESE BİR GÜNDE DÜZELTİR AMA...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.359 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 411 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.052 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar