Üçte biri okyanuslarla kaplı Mars

AMERİKAN Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, birkaç gün önceden gazetecileri "Mars'la ilgili çok önemli bir açıklama" için basın toplantısına davet ettiğinde spekülasyonlar başladı. NASA'nın "Mars'ta...

AMERİKAN Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, birkaç gün önceden gazetecileri "Mars'la ilgili çok önemli bir açıklama" için basın toplantısına davet ettiğinde spekülasyonlar başladı.

NASA'nın "Mars'ta su bulduk" demesi bilim gazetecileri için en ağırlıklı ihtimaldi; nitekim öyle oldu, önceki gün Türkiye saatiyle 18.30 civarında başlayan toplantıda bilimciler 'Kızıl Gezegen'de akarsu bulduklarını açıkladı.
Mars'ta su olması şaşırtıcı değil, hatta zaten bilinen bir şey. Gezegenin kuzey ve güney kutuplarındaki devasa buzullar uzun yıllardır biliniyor ve inceleniyor. Kuzey kutup buzulu neredeyse tamamen su, güney buzul ise yüzde 85 buzlaşmış karbondioksit, yüzde 15 su buzu.
Anladınız herhalde, karbondioksit gazının bile buza dönüşmesini sağlayacak kadar soğuk bir gezegende akar su olması imkânsız gibi bir durum.
Oysa bundan 3.8 milyar yıl önce Mars'ın yoğun ve kalın bir atmosferi vardı, yüzey sıcaklığı çok daha yüksekti, gezegenin üçte biri okyanuslarla kaplıydı ve nehirler akıyor, yağmurlar yağıyordu. Sonra gezegen atmosferini kaybetti, soğudu ve sular dondu.
Bugün Mars'ın incecik bir atmosferi var, bir manyetik alanı yok ve en önemlisi Güneş'ten veya uzaydan gelecek radyasyonu engelleyecek ozon tabakası yok.
Peki gezegen ortalaması
eksi 63 dereceyken nasıl oluyor da akarsu oluyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.359 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 411 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.052 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar