Türkiye’nin yeni nesil oto yan sanayisi

İKİ hafta önce, Amerika'da Las Vegas'taki teknoloji fuarı CES'ten izlenimlerimi aktarırken, bütün dünya kendi kendine giden otomobiller üzerinde çalışırken Türkiye'de bu konuda çok cılız çabalar...

İKİ hafta önce, Amerika'da Las Vegas'taki teknoloji fuarı CES'ten izlenimlerimi aktarırken, bütün dünya kendi kendine giden otomobiller üzerinde çalışırken Türkiye'de bu konuda çok cılız çabalar dışında bir şey olmadığını yazmıştım.

Bu yazım üzerine sitem dolu bazı mesajlar aldım; bu mesajlardan üçü, sürücü destek sistemlerinden otonom arabaya kadar pek çok alanda çalışan şirketlerdendi.


Geçen hafta boyunca bu şirketleri tek tek ziyaret ettim; sağ olsunlar şirket sahip ve yöneticileri bana zaman ayırdılar, yapmakta oldukları işleri uzun uzun anlattılar.


‘ÖTEKİ TÜRKİYE’ ÇOK İÇ AÇICI

Bu ziyaretlerin sonunda, bir grup yakın arkadaşımla da paylaştığım ilk izlenimim, içimin açıldığı, ruhumun aydınlandığı oldu.

Her üç şirkette de, kendi işine odaklanmış, gece gündüz çalışan, son derece parlak ve bir o kadar da mütevazı pırıl pırıl insanlarla karşılaştım.


Bizler siyasetten, karamsar gündemden ve açıkçası laf üretmekten başka pek de bir şey yapmazken bu insanlar gözlerini geleceğe dikmişler, kurdukları hayalleri gerçek kılmaya çalışıyorlardı.

Dünyayı, özellikle kendi çalıştıkları alanda dünyada çalışan öteki şirketleri çok yakından takip ediyor, zamanlarının önemli bölümünü yurtdışında yatırımcılara sunum yapmak, yeni işbirlikleri kurmaya çalışmak ve ürünlerini daha da geliştirip kendilerine yeni pazarlar yaratmak için harcıyorlardı.

Kendimi bir çeşit ‘paralel evren’de veya ‘paralel Türkiye’de bulmuşum gibi hissettim; bizim bildiğimiz Türkiye’nin bugüne ve düne ait sorunlarının neredeyse hiç konuşulmadığı, sadece geleceğe yönelik konuşmaların yapıldığı, boş lafların yerine içi dolu gerçek hayat tartışmalarının yapıldığı bir ‘öteki Türkiye’.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar