Siber saldırı olmuş, haberimiz yok

GEÇEN hafta, tam olarak 16 Aralık 2015 sabah saatlerinde ilk saldırı başladı. Ve bu saldırılar 21 Aralık’a kadar da kesintilerle de olsa devam etti. Hedefi, Türkiye’nin bütün internet trafiğiydi ve...

GEÇEN hafta, tam olarak 16 Aralık 2015 sabah saatlerinde ilk saldırı başladı.

Ve bu saldırılar 21 Aralık’a kadar da kesintilerle de olsa devam etti.

Hedefi, Türkiye’nin bütün internet trafiğiydi ve açıkçası başarılı da oldu; ülke çapında internet yavaşladı.

Evet, tarihimizin ilk siber saldırısına uğradık. Belki meraklısı farkındaydı ama kamuoyu bu saldırıyı her şey olup bittikten sonra yapılan bir açıklamayla öğrendi.

Aslına bakacak olursanız Türkiye’nin yaşadığı türden saldırıları Amerika neredeyse her gün yaşıyor. Ama bir fark var: Amerika’da veya dünyanın herhangi bir yerinde saldırılar genellikle spesifik şirketlere, belirli web adreslerine karşı yapılıyor.

Türkiye ise ülke çapında saldırıya uğradı; saldırının hedefi bütün ‘.tr’ uzantılı web siteleriydi. BTK verilerine göre Türkiye’de 370 bin civarında ‘.tr’ uzantılı web sitesi var.

Türkiye’nin uğradığı saldırının genel ismi ‘DDoS Saldırısı’. Bu genel ismin altında pek çok tür bulunmakla birlikte hepsini ortak yapan özellik oldukça basit: Birileri, bir yerlerden tek bir web sitesine veya bir dizi web sitesine veya bütün ülke web sitelerine yönelik sanki o sitelere girmek istiyormuş gibi olağanüstü bir trafik yaratıyor. Bu yapay trafik yüzünden de, sahiden işi olduğu için o site veya sitelere girmek isteyenler ya hiç giremiyor veya çok büyük bir yavaşlamayla karşılaşıyorlar.

Türkiye’ye yönelik saldırının büyüklüğünü daha kolay anlamak bakımından şu bilgiyi vermeliyim: Türkiye, birden fazla fiberoptik kabloyla dünya internetine bağlı; bu kablolar da saniyede 40 gigabit bilgi taşıyabilecek kapasitede. Yani her saniyede kabaca 40 milyar ‘bit’lik bilgi taşıyabiliyor.

Bunu 40 milyar tane şeridi olan bir otoyol gibi düşünün. İşte Türkiye’nin dünyayla internet bağlantısını sağlayan bu birden fazla 40 milyar şeritlik otobanına inanılmaz bir trafik yığıldı 16 Aralık’tan itibaren. Bu trafik zaman zaman 200 gigabit/saniyeyi aştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar