Önyargılarımızın esiri olmadan düşünmek

BİR adam düşünün, üniversitede yazdığı doktora tezi bir kez reddedilmiş, doğru dürüst iş bulamamış, bir yakınının torpiliyle patent bürosunda çalışabilmiş ancak. Ve bu adam...

BİR adam düşünün, üniversitede yazdığı doktora tezi bir kez reddedilmiş, doğru dürüst iş bulamamış, bir yakınının torpiliyle patent bürosunda çalışabilmiş ancak.

Ve bu adam, oturduğu yerde önce ışığın davranışlarını anlattığı özel görelilik teorisini yazmış, yayınlamış. Ardından ilk teorisinin resmin tamamını göstermediğini fark edip daha büyük resme yönelmiş.
Bir nokta gelmiş, tıkanmış kalmış, çünkü matematik bilgisi yetersiz kalmış. Bir dostuna mektup yazıp yardım istemiş, ‘Beni kurtarmalısın’ demiş. Dostu, ona çalışması için bir geometri kitabı vermiş.

Ve o, o kitaptan öğrendikleriyle birlikte bütün evreni açıklayan büyük teorisini yazmış. Teorinin içerdiği denklemleri bugün aradan 100 yıl geçtikten sonra hâlâ keşfetmeye devam ediyor insanlık.

Evet, Albert Einstein’dan söz ediyorum. Ve onun genel görelilik teorisinden.

GENEL GÖRELİLİK HER AŞAMADA DOĞRULANDI

Bu yıl, genel görelilik teorisinin yayınlanmasının 100. yılı ve bu konuda sayısız kitap, makale çıkıyor.

Aradan geçen 100 yıla rağmen bu konunun hâlâ büyük ilgi çekiyor olmasının arkasında yatan en önemli şey, ortaya atılan teorinin hemen hemen her aşamada deneysel gözlemlerle de doğrulanması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar