Önümüzdeki seçimin 7 Haziran’dan 10 farkı

1. HDP değil AK Parti konuşacağız 7 Haziran seçiminin ana teması HDP'nin yüzde 10 barajı geçip geçmeyeceğiydi; bu kez konu AK Parti'nin oylarını arttırıp arttıramayacağı ve tek başına iktidar...

1. HDP değil AK Parti konuşacağız

7 Haziran seçiminin ana teması HDP'nin yüzde 10 barajı geçip geçmeyeceğiydi; bu kez konu AK Parti'nin oylarını arttırıp arttıramayacağı ve tek başına iktidar olup olamayacağı.

2. 'Seni başkan seçtirmeyeceğiz'
7 Haziran'da muhalefeti, hatta MHP ile HDP'yi bile bir araya getiren tema, AK Parti'nin 330'un üzerinde milletvekili çıkarmasını engelleyip, bu partinin Meclis'te Anayasa'yı tek başına değiştirip başkanlık sistemini getirmesinin önüne geçmekti. Bu kez, AK Parti'nin bile beklentisi 300 milletvekili değil.

3. Muhalefet iktidar olabilir
7 Haziran'da CHP ve MHP'nin iktidar ortağı olması gibi bir beklenti bu iki partinin seçmeninde bile yoktu; temel motivasyon daha çok AK Parti'yi engellemek üzerineydi. Ama 7 Haziran bize gösterdi ki CHP de MHP de pekâlâ iktidar ortağı olabilir, seçmene verdikleri sözlerin bir bölümünü yerine getirebilir. Bu durum iki parti seçmenini farklı motive edecektir.

4. AK Parti tanrılar katından inebilir
7 Haziran öncesinde olduğu gibi bu seçimde de AK Parti'nin seçimi birinci parti olarak bitireceğinden en azılı muhalifleri dahil kimsenin kuşkusu yok. Ancak AK Parti eğer bu seçimde de oy kaybını sürdürür, mesela yüzde 39 ve altına inerse, kurulduğu günden beri bu partinin başının üzerindeki hale de kaybolabilir; yani AK Parti kaderi iktidar olmak olan bir parti değil normal bir parti gibi algılanmaya başlayabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar