İslamcı aydınların üniversite için söyleyeceği hiçbir şey yok mu?

GEÇEN hafta bu köşede, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün yeni çıkan 'Medrese v. Üniversite' kitabı vesilesiyle sordum: "Bizim medresemiz neden üniversite olamadı?"Yazıda bir de hata yaptım, İmam...


GEÇEN hafta bu köşede, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün yeni çıkan 'Medrese v. Üniversite' kitabı vesilesiyle sordum: "Bizim medresemiz neden üniversite olamadı?"
Yazıda bir de hata yaptım, İmam Gazali ile Harun Reşid’i aynı zamanda yaşattım. Hata tamamen benim dikkatsizliğim ve aceleciliğim yüzündendi.

Özellikle İslamcı aydın çevrelerden bazıları yazıdaki bu hata yüzünden haklı olarak beni eleştirdi ama yazının ana konusuna nedense ilgi gösteren olmadı aynı çevrede.


NEDEN GERİDE KALDIK?
Oysa soru belli: Medrese de üniversite de dini eğitim kurumları; ama medrese neredeyse sadece üretilmiş bilgiyi nakille yetinip yeni bilgi üretmezken, hele hele matematik ve felsefe dahil doğa bilimleriyle hemen hemen hiç ilgilenmezken üniversite bugünkü üniversiteye doğru yüzyıllar süren evrimine başlayabildi.

Neden böyle oldu?

Bu sorunun cevabını araştıran laikçi kesim genellikle suçu dinin kendisinde buluyor ve işi İslam’a hakarete kadar vardırma kolaycılığına sapan da bol bol var.

Bilmiyorum, belki laikçiler/pozitivistler işi dine hakarete vardırıyor diye savunma içgüdüsüyle, belki bu konuyu önemli görmediği için günümüz İslamcı aydınları, “Bizde neden felsefe, doğa bilimleri ve matematik hâlâ tu kaka sayılıyor” sorusuyla pek ilgilenmiyorlar.

Oysa soru bu.

USTALIĞIN YETMEDİĞİ AŞAMA
Sonuçta Osmanlı’nın gerileme ve nihayetinde de yok olmasının arkasındaki ana neden bilimle ilgilenmemek, bilimsel gelişmeleri izlememek.

Bunun en çarpıcı hali askeri teknolojilerde yaşanıyor.

Macaristan’dan bir usta getirip top döktürmek ve bu topları savaşta kullanmak Osmanlı’ya ciddi bir askeri avantaj sağlıyor uzunca bir süre ama bir süre sonra ustalığın yetmediği, hesap kitap uzmanlığının gerektirdiği askeri teknolojiler Batı’da yaygınlaşınca Osmanlı’nın askeri gerilemesi de başlıyor. Osmanlı ustadan uzmana, ustadan mühendislik eğitimine bir türlü geçemiyor.

Isaac Newton’un meşhur ‘Principia’sı Temmuz 1687’de yayımlandı. Kitabın piyasaya çıktığı tarihten sadece bir ay sonra Osmanlı ordusu Mohaç’ta Avusturya İmparatorluğu ordusunun önünde ağır bir yenilgiye uğradı. Ordu, padişah Avcı Mehmet’i bu yenilginin sorumlusu gördü ve İstanbul’a yürümeye kalktı; bu yüzden 2. Süleyman tahta geçti.


BİLİM SADECE ORDU İÇİN LAZIM DEĞİL
Osmanlı’nın varlığını koruma, hayatta kalma mücadelesi verdiği izleyen iki uzun yüzyıl boyunca Batı’da bilimsel düşünce sadece devletin değil sivil hayatın da her alanına yayıldı.

Ama Osmanlı, bilim ve teknolojinin sadece askeri alanda Batı ile arasındaki farka yol açtığını düşündü. O yüzden ülkemizde açılan ilk mühendislik mektepleri hep askeri mühendislik alanlarında oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 411 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar