İmam hatip okullarına daha yakından bakalım

BUGÜNLER, TEOG sınavı puanları belli olan 1.5 milyona yakın öğrenci ve velisi için telaşlı tercih günleri. Ortaokulu, yani sekizinci sınıfı yeni bitirmiş hem öğrenciler hem de onların velileri, alınan...

BUGÜNLER, TEOG sınavı puanları belli olan 1.5 milyona yakın öğrenci ve velisi için telaşlı tercih günleri.

Ortaokulu, yani sekizinci sınıfı yeni bitirmiş hem öğrenciler hem de onların velileri, alınan puana bakacak, bu puanla Türkiye çapında girilen yüzdelik dilimi göz önüne alacak ve ona göre bir lise tercih listesi oluşturacak. Zor karar günleri.
Bu yazının amacı öğrencilere veya velilerine rehberlik etmek, onlara tercihlerinde yardımcı olmak değil. Bu yazı, biraz da okuyucu talebi üzerine yazılıyor; her TEOG yerleştirme döneminde bir imam hatip okulları kavgasıdır başlıyor, çok sayıda okuyucu bu okulların konumu ve başarısı hakkında bilgilendirici bir yazı istedi, onu yazmaya çalışacağım.

İHL'ye 190 bin talep

Önce taa geçen yıldan kalma ama nedense göz ardı edilip üzerinde yeterince konuşulmamış bir bilgi. Geçen yıl TEOG yerleştirmelerinde 'İstemeyenleri bile zorla imam hatibe kaydettiler' cümlesiyle özetlenebilecek bir tartışma başlayınca Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG sonrası 190 bin öğrencinin ve/veya velisinin imam hatip liselerini birinci tercih olarak yazdığını, bunlardan ancak 160 bin kadarının istedikleri okullara kaydedilebildiğini açıkladı. Yani bakanlık talebi karşılayamamıştı ki talep bile etmeyenleri bu okullara kaydetsin.
Bence bu yıl da, yerleştirmeler belli olduktan sonra aynı tartışmayı yaşayacağız; gerek TEOG puanlarının hesaplanmasında ve gerekse sınav sorularının hazırlanmasında yapılan devasa hatalara bakınca, yerleştirmenin de hatasız yapılmasını beklemiyorum.
Neyse, biz yazımıza dönelim.

Ortaokulda 385 bin kişi

8 yıllık kesintisiz ilköğretimin yerine 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul ve 4 yıl liseden oluşan üç kademeli 12 yıllık zorunlu eğitim gelince ortaokullar yeniden açıldı. Ve bu arada imam hatiplerin de orta bölümleri devreye girdi.
2014-2015 öğretim yılında tam 1597 imam hatip ortaokulumuz ve bu okullarda okuyan 385 bin 830 öğrencimiz vardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 411 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar