Eğitimde dibe vurduk, oradan çıkamıyoruz

YÜKSEK Öğretime Geçiş Sınavı sonuçları geçen hafta sonu açıklandı. YGS'ye bu yıl liselerimizden mezun olacak 913 bine yakın öğrenci dahil toplam 2 milyon 84 bin kişi...

YÜKSEK Öğretime Geçiş Sınavı sonuçları geçen hafta sonu açıklandı. YGS'ye bu yıl liselerimizden mezun olacak 913 bine yakın öğrenci dahil toplam 2 milyon 84 bin kişi katıldı.
Aşağı yukarı her yıl böyle artık: Üniversiteye girişin ilk basamağına katılan adayların ancak yarıdan biraz azı o yıl liseden mezun olacak kişiler. Gerisi, ya şansını bir kez daha denemek isteyenler ya da üniversitede okuduğu bölüm veya okuldan memnun olmayıp yeniden sınava girenler.

Sadece bu sayıdan bile bir ders çıkarmak mümkün: Üniversiteye yerleşenlerin okullarından memnuniyetini sağlamayı başarırsak, üniversite sınavına katılımı da (yani talebi de) azaltabiliriz.

Bilen biliyor, yıllardır tam da bu dönemlerde YGS sonuçlarını değerlendiren yazılar yazıyorum. Bu yazıların amacı YGS’yi irdelemekten çok, 12 yıllık ilk-orta-lise eğitiminin çıktısını analiz etmek. O yüzden de, sınav sonuçlarını hep o yıl liseden mezun olacakların elde ettiği başarı veya başarısızlık üzerinden okuyorum.

Bu yıl sınava birkaç ay sonra ‘lise mezunu’ olarak diploma alacak 912 bin 797 aday katıldı.


BAKANLIK LİSEDEN MEZUN OLAMADI
Her yıl yazdığım cümleyi bir kez daha tekrar edeyim: Bu 912 bin 797 kişi tek bir kişi olsaydı ve YGS de ‘liseden mezuniyet sınavı’ olarak uygulansaydı, o kişi liseden mezun olmasına yetecek notu alamaz, son sınıfı tekrar ederdi.

Elbette 912 bin 797 kişi ‘tek kişi’ değil; ama olsaydı o kişi Milli Eğitim Bakanlığı olurdu. Çocuklarımızı 12 yıl boyunca emanet ettiğimiz, geleceğimizi emanet ettiğimiz bakanlık, onlara liseden mezun olmalarına yetecek kadar bile eğitim veremiyor ama yine de onları mezun ediyor, aramıza salıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.359 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 411 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.052 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar