Dünyaya bakışımı değiştiren kitap

KİTABIN adı 'Why Information Grows: The Evolution of Order, from Atoms to Economies'. Yazarı César Hidalgo. Kitap Britanya'da 20 sterline, Amerika'da 26 dolara satılıyor. Umarım çabucak Türkçeye çevrilir. Tahmin edebileceğiniz...

KİTABIN adı 'Why Information Grows: The Evolution of Order, from Atoms to Economies'. Yazarı César Hidalgo. Kitap Britanya'da 20 sterline, Amerika'da 26 dolara satılıyor. Umarım çabucak Türkçeye çevrilir.

Tahmin edebileceğiniz gibi kitap İngilizce 'information' kavramı hakkında ve maalesef bu kavrama kitapta atfedilen anlamı Türkçede tam olarak karşılayacak kelimeyi bulmakta zorluk çektim. Biz, 'information'ı genellikle 'bilgi' diye çeviriyoruz ama kitapta kastedilen anlam 'bilgi' değil, bilginin de taşıyıcısı olan 'şey'.
Yazar César Hidalgo aslen bir fizikçi ve şu sıralar Boston'daki Massachussets Institute of Technology'deki (MIT) meşhur 'Media Lab'da hocalık yapıyor.
Fizikçiler açısından atomaltı parçacıklardan başlayarak evrendeki her şey 'information' taşır. 'Bilgi' (knowledge) ise bizim o 'information'a atfettiğimiz anlamdır yine fizikçilere göre.
Fiziğin önemli kanunlarından biri 19. yüzyıl ortalarından itibaren ortaya konmaya başlanan 'Termodinamik Kanunları'dır. Bu kanunlardan bir tanesi, evrende enerji harcandıkça 'entropi'nin arttığını söyler. 'Entropi' anlatması ve anlaşılması zor bir kavram ama onu biraz serbestçe basitleştirerek 'düzensizlik' diye çevirebiliriz; evrende (veya herhangi bir sistemde) enerji harcandıkça 'düzensizlik' de artar.
Kanun öyle der, bu kanun belki trilyonlarca kez test edilip kanıtlanmıştır ama yine de evrendeki varlığımızı bu kanuna rağmen sağlanan 'düzen'e borçluyuz. Büyük patlamada saf enerjiden parçacıklara, parçacıklardan da ilk atomun oluşmasına giden 'düzen', entropiye rağmen oluşmuş bir düzen.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar