Devlette FETÖ karadeliğini açan sınav, 2010 KPSS

HİÇ kuşkusuz FETÖ devlete ve orduya çok daha önceden sızmaya başlamış, hatta sızan kişiler etkili ve yetkili konumlara çok daha önceden gelmeye başlamıştı.Ama yine de, örgütün 2010 ve onu...


HİÇ kuşkusuz FETÖ devlete ve orduya çok daha önceden sızmaya başlamış, hatta sızan kişiler etkili ve yetkili konumlara çok daha önceden gelmeye başlamıştı.
Ama yine de, örgütün 2010 ve onu izleyen birkaç yıl boyunca devlete ve askeri okullara eleman sokma konusunda çok fütursuzlaştığı ve bunun sonucunda da bugün yürütülen darbe soruşturmalarında karşımıza çıkan ‘kritik kütle’ye ulaştığı anlaşılıyor.

O yüzden, hileli olduğu ve sorularının çalındığı konusunda artık kimsenin kuşkusu kalmayan, binlere varan şüphelinin soruşturulduğu veya kovuşturulmaya başlandığı KPSS davaları son derece önemli ve yol gösterici.

ÖNCE ÖSYM ELE GEÇTİ

Türkiye, 90’lı yılların sonlarında devlete eleman alımlarını bir merkezi sınavla yapmaya başladı. Bu sınavın adı KPSS. Ve sınavı da merkezi sınav yapma konusunda Türkiye’nin uzman kurumu olan ÖSYM düzenledi. Bu sınav devlette kadrolaşmanın anahtarı haline gelince FETÖ’nün sınavı düzenleyen ÖSYM’de kadrolaşmaya, buraya daha fazla yerleşmeye daha çok önem verdiği anlaşılıyor.

Hatırlayalım, 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan KPSS’nin sonuçları aynı yılın ağustos ayında açıklanır açıklanmaz kopya çekildiği ve sınav sonuçlarının hesaplanmasında yanlışlar yapıldığı iddialarıyla tartışma konusu oldu. Tartışmaların sonunda yapılan incelemede KPSS’nin Eğitim Bilimleri Sınavı’ndaki 120 sorunun tümünün 350 aday tarafından doğru olarak cevaplandırıldığı; 100 ve üzeri net yapan 1148 adayın akraba, 896 adayın ise karı-koca olduğu anlaşıldı ve sınavın bu bölümü dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş’ın girişimleriyle iptal edildi ve aynı yılın ekim ayında yeniden yapıldı; öğretmen adayı olmayan diğer kişiler açısından ise sınavın sonuçları geçerli sayıldı, o kişiler devlette görevlere atandılar. (2010 KPSS sonuçlarına dayanılarak sadece 2010’da 30 bine yakın kişi devlette işe girdi.)

SAVCI SUMEN ALTI ETTİ, KİMSE DE SORMADI

Bu arada söz konusu incelemenin sonuçları medyada yayınlanınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Ağustos 2010’da KPSS ile ilgili bir soruşturma başlattı ve dosya o zaman Ankara’da memur suçlarına bakan savcı olan Şadan Sakınan’a verildi.

Savcı Sakınan’ın dosyayı elinde tuttuğu yaklaşık dört yıl boyunca soruşturmada hiçbir ilerleme sağlanamadı; çünkü dosya bir nevi sumen altı edildi. Oysa soruşturmanın başlangıç günlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hem MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a hem de dönemin Emniyet Genel Müdürü’ne “Sonuna kadar soruşturun” diye talimat verdiği öne sürülmüştü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar