Biz daha yerli otomobil için babayiğit aramaya devam edelim...

BİR otomobil düşünün, daha üretimine bile başlanmamış, en erken bir yıl sonra teslim alabileceksiniz.Ama bu otomobilin varlığı ilan edildikten sonra üç gün içinde neredeyse 300 bin kişi depozito...

BİR otomobil düşünün, daha üretimine bile başlanmamış, en erken bir yıl sonra teslim alabileceksiniz.
Ama bu otomobilin varlığı ilan edildikten sonra üç gün içinde neredeyse 300 bin kişi depozito yatırarak ‘Ben bunu almak istiyorum’ demiş.

Başarı böyle bir şey.

Evet, elektrikli otomobil üreticisi Tesla’dan ve onun yeni açıkladığı Model 3’ten söz ediyorum. Dün Hürriyet’te Emre Özpeynirci yeni otomobili ayrıntılarıyla anlattı; ben de size bugün o otomobili yaratan şirketten ve o şirketin dünya otomobil piyasasını nasıl kökünden değiştirmekte olduğundan söz edeceğim.
Tesla, elektrikli otomobiller üretmek üzere 2003 yılında Amerika’da kurulmuş bir şirket. Amerika’nın ve dünyanın otomotiv devleriyle kıyaslandığında üretim rakamları da, satış rakamları da son derece düşük.


PİYASA DEĞERİ 35 MİLYAR DOLAR
Ama buna rağmen, dün bu yazıyı yazarken baktım, Tesla’nın borsa değeri 35 milyar dolardı; dünyanın en büyük otomobil üreticisi General Motors’un borsa değeri ise 46.2 milyar dolar. Koskoca Fiat-Chrysler ise sadece 12.33 milyar dolar değerindeydi.

GM’in ürettiğinin onda biri kadar bile üretmeyen bir otomobil şirketinin GM’in değerinin dörtte üçü kadar olması dışarıdan bakanlara şaşırtıcı gelebilir ama içeriden baktığınızda geleceğin Tesla’ya ait olduğunu, GM’in ise önümüzdeki dönemde ayakta kalabilmek için devasa değişimlerden geçmesi gerektiğini görebiliyorsunuz.


3 GÜNDE 10 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ
Tesla’nın yeni arabası Model 3, Amerika’da 35 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılacak. 35 bin dolar, Amerika için ucuz bir otomobil fiyatı değil; ama buna rağmen 300 bine yakın insan bu araç için ön siparişlerini verdi bile.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.359 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 411 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.052 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar