Atmosferdeki karbonu toplayıp taşa çevirdiler

TÜRKİYE'de maalesef gündemimizde hiç yok ama gezegenimiz ve onunla birlikte biz insanlar aslında çok büyük bir tehdit altındayız. Küresel iklim değişikliği bütün hızıyla geliyor; şimdiden...

TÜRKİYE'de maalesef gündemimizde hiç yok ama gezegenimiz ve onunla birlikte biz insanlar aslında çok büyük bir tehdit altındayız.

Küresel iklim değişikliği bütün hızıyla geliyor; şimdiden hayatımızı, evet Türkiye’deyken bile hayatımızı etkiliyor, bundan 30 yıl sonra bugün yaptığımız tartışmalar komik kalacak.

Küresel iklim değişikliğinin temel sebebi, atmosfere saldığımız fazladan karbondioksit. Bu gaz, dünyamız atmosferinde bir çeşit sera etkisi yaratıyor, dünyamızın ısısının azalmasını engelliyor.

Öyle olunca da her yıl bir öncekinden daha sıcak olmaya başlıyor. En tehlikelisi okyanus sularının ısınması ve okyanus akıntılarının bu sıcaklık artışından ötürü yön değiştirmesi veya duraksaması.

ŞİDDETLİ EL NINO

Dünyamızdaki bütün meteorolojik olayların ve deniz akıntılarının temel sebebinin minik ısı farkları olduğu hatırlandığında, örneğin meşhur ‘El Nino’ kasırgasının şiddetinin artması veya mevsiminin değişmesi küresel düzeyde sonuçlar yaratıyor; bazı bölgeler yağmursuzluğa ve dolayısıyla besinsizliğe mahkûm olurken başka bölgeleri de sel ve kasırga felaketleri bekliyor.

Dünyamızın ısınması yüzünden toprağın altında depolanmış duran karbonların (Sibirya’da bu fenomen yaşanıyor) yeniden atmosfere çıkması felaketin boyutlarını büyütme potansiyelini taşıyor vs.

Dolayısıyla küresel iklim değişikliğiyle mücadele için de bir süreden beri dünya devletleri ortak bir tutum alma arayışında. Aslında çok geç kalınmış da olabilir ama uygulanmak istenen başlıca yöntem, ülkelerin karbon salımını kısıtlamak. Yani fabrikaların ve taşıtların fosil yakıt tüketip doğa tarafından depolanmış olan karbondioksidi yeniden atmosfere salmalarını azaltmak.

Bu amaçla karbon vergileri gündemde; karbon salım kotaları uygulanıyor, karbon borsaları var dünyada.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar