Amerika'nın üç müttefiki birbiriyle savaşırken...

GEÇEN hafta, Türkiye'nin bundan iki yıl önce planlayıp yapacağını ilan ettiği Cerablus askeri harekâtı başladı. TSK’ya bağlı zırhlı birlikler ve bazı özel kuvvet unsurları, Özgür...

GEÇEN hafta, Türkiye'nin bundan iki yıl önce planlayıp yapacağını ilan ettiği Cerablus askeri harekâtı başladı.

TSK’ya bağlı zırhlı birlikler ve bazı özel kuvvet unsurları, Özgür Suriye Ordusu adı verilen Arap ve Türkmenlerden kurulu 4 bin kişilik bir kara birliğini destekleyerek Suriye topraklarına girdi.

Yerden topçu ve tank desteği, havadan da Türk ve (ilk gün) koalisyon uçaklarının desteğini alan birlikler Cerablus’u çatışmasız aldılar; sonra güneye ve batıya doğru ilerlemeye devam ettiler, son olarak Cerablus dışında 33 köy de ÖSO denetimine geçmiş durumdaydı.

Ancak birliklerin güneye ilerlemesi sırasında beklenmedik bir gelişme yaşandı. Daha önce Cerablus’un güneyindeki görece büyük yerleşim olan Menbiç’i IŞİD unsurlarıyla savaşarak kurtarmış olan ve kendilerine ‘Demokratik Suriye Güçleri’ adını verseler de esasen Rojavalı Kürtlerin PKK’ya bağlı olarak kurdukları YPG’li askeri birliklerden oluşan unsurlar, birden kuzeye doğru hareketlenip IŞİD tarafından da terk edildiği anlaşılan kimi köyleri ele geçirmeye başladı.

MENBİÇ SAVAŞI OLACAK MI?

Bunun üzerine önce Türk topçusu bu birlikleri, yani YPG güçlerini vurdu, sonra ÖSO ile YPG arasında çatışmalar oldu. Bu arada YPG bir Türk tankını Rusya’dan aldıkları bir silahla vurdu, bir askerimizi şehit etti.

Dün bu satırlar yazılırken, YPG güçleri bırakın Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmeyi (bunu Menbiç’i bırakmak diye okuyun) hâlâ nehrin batısında ÖSO güçleriyle çatışmaya devam ediyordu. Türkiye, son olarak Menbiç için askeri operasyon düzenleyeceğini duyurdu; Amerika, Türk ve ÖSO güçleriyle YPG arasında çatışma çıkmasını engellemek için açıklama üzerine açıklama yapıyor ama sahada hareketler çok hızlı.

Burada ilginç olan durum, YPG’nin de, ÖSO’nun da, Türkiye’nin de Amerika ile müttefik olması. YPG’ye Amerikan Savunma Bakanlığı destek veriyor, silah ve eğitimci, hatta muharip bile gönderiyor. ÖSO’yu bir araya getiren zaten Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA ve hâlâ bu birliklere destek vermeye devam ediyor. Türkiye ise koalisyonun bir parçası zaten.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar