4 milyar dolarlık dâhi

ADINI, İzmir'in efsanevi belediye başkanlarından Osman Kibar'dan alıyor, çünkü onun torunu.İzmir’de doğup büyümüş, ilkokuldan sonra İstanbul’a Robert Kolej’e gelmiş, sonra buradan matematiksel iktisat...


ADINI, İzmir'in efsanevi belediye başkanlarından Osman Kibar'dan alıyor, çünkü onun torunu.
İzmir’de doğup büyümüş, ilkokuldan sonra İstanbul’a Robert Kolej’e gelmiş, sonra buradan matematiksel iktisat okumaya Amerika’ya gitmiş, yüksek lisansını yine Amerika’da mühendislikte yapmış, ardından da temel bilim alanında doktora yapmış, yine Amerika’da.

Doktora eğitimini yaparken kurduğu bir biyoteknoloji şirketini Novartis ilaç firmasına 470 milyon dolara satmış, kurduğu bir başka elektronik şirketini de Intel’e satmış biri Osman Kibar.

Sonra teknoloji şirketlerine yatırımcı olmak isterken, kendisini hiç istemediği bir konumda, yatırım bankacısı olarak bulmuş ve hemen New York’tan yeniden California’ya geri taşınmış Osman Kibar.

Burada, Robert Kolej’den arkadaşı ve New York merkezli büyük bir hedge fonun ortaklarından olan Cevdet Şamikoğlu’nun yardımıyla sağladığı 3.5 milyon dolar sermayeyle Pfizer ilaç firmasının kuluçka merkezinde Wintherix adlı bir şirket kurmuş.


AİLE-ARKADAŞ YATIRIMCILAR
Fakat bir süre sonra Pfizer’le işler iyi gitmemeye başlamış ve Osman Kibar şirketini deyim yerindeyse Pfizer’n kuluçka merkezinden ‘kaçırmış’. Tabii Pfizer’le karşılıklı mahkemelik olmuşlar, sonra işler öyle bir noktaya gelmiş ki Osman Kibar’ın şirketi sıfırı tüketmiş. İşte o noktada Türkiye’den aile, akrabalar ve arkadaşlar devreye girmiş. Tamamı Türkiye’den katılımcılardan oluşan 2.4 milyon dolarlık bir fon oluşturulmuş, Osman Kibar bu yeni sermaye sayesinde Pfizer’le arasındaki davaları sonlandırmış ve kendi başına çalışma imkânını da bulmuş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.053 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar