Vurun ilahiyat hocalarına

Yakın zamanlara kadar tamamen marjinal durumda olan birtakım dini yapılar ve bunların çoğunlukça itibar görmeyen şekilci din anlayışları ne oldu da son yıllarda bu kadar öne çıktı...

Yakın zamanlara kadar tamamen marjinal durumda olan birtakım dini yapılar ve bunların çoğunlukça itibar görmeyen şekilci din anlayışları ne oldu da son yıllarda bu kadar öne çıktı, görünürlüğünü arttırdı ve daha da önemlisi toplumda geniş bir kabul veya ilgi kazandı?

Dini bütünüyle şekillere indirgeyen, meyvanın özüyle değil kabuğuyla ilgilenen, mektuba değil zarfa itibar eden, nasları literal anlamlarıyla yorumlayan, farklı anlayışta olanları derhal afaroz eden ve cehenneme yollayan bu saldırgan zihniyet nasıl bunca etkili hale gelebildi?

Gerçi sol Kemalistler için aralarında fark yok ama dinin “eğitimi sınırlı” kesimlere hitap eden şekle dayalı yorumuyla şehirli ve eğitimli toplumlara seslenen akla ve hikmete dayalı yorumu arasında tarih boyunca korunmuş olan dengenin bozulması toplumsal düzenin geleceği adına da ciddi bir problem oluşturuyor.

Birkaç ay önce Prof. Mustafa Öztürk’ün, bugünlerde ise Prof. Mehmet Azimli’nin başına...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rus devlet aklı orada, Türk devlet aklı nerede? 25 Nisan 2024 | 682 Okunma Gözümüzün önünde yapmayın şu anayasayı 20 Nisan 2024 | 235 Okunma CHP’ye verilmiş oy ‘CHP oyu’ mu 18 Nisan 2024 | 772 Okunma ‘İsrail ticareti’ turnusol kâğıdı 13 Nisan 2024 | 400 Okunma Mağdur olan yine iktidar! 11 Nisan 2024 | 359 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar