Ne kadar futbol o kadar dış politika

Milli futbol takımımızın haritadaki yerini çoğumuzun bilmediği Faroe Adaları milli takımı karşısındaki yenilgisi edebiyat eleştirmeni Fethi Naci’nin meşhur sözünü hatırlattı:...

Milli futbol takımımızın haritadaki yerini çoğumuzun bilmediği Faroe Adaları milli takımı karşısındaki yenilgisi edebiyat eleştirmeni Fethi Naci’nin meşhur sözünü hatırlattı: “Türkiye’de roman var: Ne kadar futbol varsa, o kadar.”

Vaktiyle edebiyat dünyasında çokça tartışılan bu değerlendirme aslında basit bir gerçeğin ifadesiydi: Toplumsal hayatta da fizikteki “bileşik kaplar” prensibi geçerlidir. (Birbiriyle bağlantısı olan farklı kapların içlerindeki sıvı düzeyleri aynıdır. Kapların şekli ve hacmi farklı bile olsa.)

Çünkü toplumsal zihniyet dediğimiz olgu her bölümü birbiriyle irtibatlı bir yapı olan toplumun tüm yüzeylerine sıvı gibi yayılır. Dolayısıyla belli bir zihniyet ikliminin eseri olan kötü yönetimin de yalnızca belirli bir alanda söz konusu olduğunu veya yalnızca belirli bir alanı etkilediğini düşünmek yanlış olur.

Spor alanındaki başarılar veya başarısızlıklar da bir ülkenin genel durumunun lokal bir örneğidir. Sanayide, ticarette, eğitimde, sağlıkta vs. belirli seviyelere ulaşabilmiş bir toplumun spor alanında aynı başarıyı gösterememesi düşünülemez.

Nitekim 2018’de Rusya´da düzenlenen Dünya Kupası vesilesiyle yazdığım...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rus devlet aklı orada, Türk devlet aklı nerede? 25 Nisan 2024 | 562 Okunma Gözümüzün önünde yapmayın şu anayasayı 20 Nisan 2024 | 235 Okunma CHP’ye verilmiş oy ‘CHP oyu’ mu 18 Nisan 2024 | 771 Okunma ‘İsrail ticareti’ turnusol kâğıdı 13 Nisan 2024 | 400 Okunma Mağdur olan yine iktidar! 11 Nisan 2024 | 359 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar