Har vurup harcanan sermayemiz

Bir ülkenin gücünün kaynağı yerin altında değil, üstündedir. Zenginliği üreten insan sermayesidir. Yerin altında petrolü, doğalgazı bulunan ülkelerin refaha ulaşma potansiyelini bile nüfusunun...

Bir ülkenin gücünün kaynağı yerin altında değil, üstündedir. Zenginliği üreten insan sermayesidir. Yerin altında petrolü, doğalgazı bulunan ülkelerin refaha ulaşma potansiyelini bile nüfusunun niteliği belirliyor. Nüfusun niteliğini de her şeyden önce eğitim şekillendiriyor. Yani eğitim her şeyden daha önemli.

Bir ülke hiçbir alana yatırım yapmayıp yalnızca eğitime yatırım yapsa neticede her alana yatırım yapmış olur. Yetişen nitelikli nesiller her alanda ülkeyi kalkındıracak yolu bulurlar nasıl olsa.

Dünya bu gerçeğin farkında. Daha doğrusu, işlerin yolunda gittiği ülkeler nüfus kalitesinin en değerli sermaye olduğunun farkındalar.

Dünya Bankası düzenli olarak Beşeri Sermaye Endeksi (The Human Capital Index) yayınlıyor. 150 kadar ülkedeki sağlık ve eğitim sistemlerinin o ülkelerin nüfusunun üretime katkısını ne ölçüde etkilediği ölçülüyor. Bu endekste Türkiye’nin buradaki yeri orta sıralarda. Ancak Avrupa ortalamasının epeyce altında.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Okumadan alim olalım, dünyaya nizam verelim 27 Temmuz 2024 | 22 Okunma MHP’nin 154 kişilik listesi 25 Temmuz 2024 | 1.594 Okunma Biden aslında adaylıktan çekilmedi 23 Temmuz 2024 | 1.821 Okunma Bugünkü dünyada şiire yer yok mu? 20 Temmuz 2024 | 147 Okunma 15 Temmuz zaferi 16 Temmuz 2024 | 1.438 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar