Görev süresi ömür boyu olur mu?

Karar Gazetesi Yazarı İbrahim Kiras'ın bugünkü (24.03.2022)''Görev süresi ömür boyu olur mu?'' başlııklı yazısı.

Putin’in bugün giriştiği çılgınlıkla bir süre önce yaptığı anayasa değişikliğinin ilgisi var mı acaba? Giderek çok sıkı bir merkezi otokrasiye dönüştürdüğü yönetimini 2035’e kadar sürdürme yetkisi aldıktan sonra belki de bu tür bir hareketliliğe ihtiyacı ortaya çıktı. Bisiklet üzerinde durabilmek için sürekli pedal çevirmek gerektiği gibi “yeni Çar”ın bugünkü Rus devlet makinası üzerindeki hakimiyetini devam ettirebilmesi için de makinanın ekstra hareketi gerekiyor olabilir mi?

Ya da oyunda bazı kurallar ihlal edildiğinde ister istemez diğer bazı kuralların da çiğnenmesi gerekiyor olabilir belki. Belki de modern devletin idaresinde modernlik öncesinin siyaset kültürü çerçevesinde gerçekleşen müdahaleler adım adım yönetimin karakterini değiştirirken yönetme pratiğinin de sürekli yenilenmesi gerekiyor.

Çin devlet başkanı için de benzer bir düzenlemenin gerçekleştiğini, bazı eski Sovyet cumhuriyetlerinde de buna mümasil adımlar atıldığını hatırlayalım. Şahsa bağlı olarak karakterize olan rejimler bu tarih öncesi yönetme tarzının bütün gereklerini birer birer yerine getirmek zorundalar sanki.

Türkiye’de de iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’ye verilmiş oy ‘CHP oyu’ mu 18 Nisan 2024 | 747 Okunma ‘İsrail ticareti’ turnusol kâğıdı 13 Nisan 2024 | 399 Okunma Mağdur olan yine iktidar! 11 Nisan 2024 | 358 Okunma Seçimden önce yaka paça, seçimden sonra tekme tokat 09 Nisan 2024 | 525 Okunma AK Parti’nin 22 yılında en büyük kazancımız 06 Nisan 2024 | 659 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar