Cumhuriyet’in fazileti

Karar Gazetesi Yazarı İbrahim Kiras'ın bugünkü (29.10.2022)''Cumhuriyet’in fazileti'' başlıklı yazısı.

Bizim bu topraklar üzerindeki yaklaşık bin yıllık tarihimiz boyunca gerçek manada beka endişesi hissettiğimiz iki dönem olmuştur. İlki 12. ve 13. yüzyıllardaki birbirini takip eden Haçlı Seferleri ile Moğol İstilası sırasında. İkincisi Cihan Harbi ve devamındaki Millî Mücadele yıllarında.

Her ikisi de haklı endişelerdi. Nitekim ilkinin sonunda Türkiye Selçuklu Devleti yıkıldı; ikincisinin ardından Osmanlı İmparatorluğu. Bu hadiselerin ilki uzunca bir süreye yayıldı; ikincisi nispeten çabuk gerçekleşti.

Millî mücadele ise kelimenin tam anlamıyla bir beka mücadelesiydi. Kaybedilmiş olsaydı Türk devletinin ve Türk milletinin Anadolu topraklarında varlığını sürdürme imkânı kalmayacaktı.

Cumhuriyet de aslında Millî Mücadele’nin bir sonucudur. Ama doğrudan değil, dolaylı sonucu. Mütareke ile birlikte ülkenin kaderi üzerinde söz hakkı kalmamış ve yönetme gücünü kaybetmiş bir rejimin yerine Millî Mücadele’nin lider kadrosunun yönetimi ele almasının tabii neticesi olarak teşekkül etti Cumhuriyetimiz.

1923’de ilan edilen yeni rejimin bir “inkılap” çerçevesinde yeni kurumlar ve yeni bir yönetim anlayışı oluşturduğu kabul edilir....

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rus devlet aklı orada, Türk devlet aklı nerede? 25 Nisan 2024 | 869 Okunma Gözümüzün önünde yapmayın şu anayasayı 20 Nisan 2024 | 236 Okunma CHP’ye verilmiş oy ‘CHP oyu’ mu 18 Nisan 2024 | 772 Okunma ‘İsrail ticareti’ turnusol kâğıdı 13 Nisan 2024 | 400 Okunma Mağdur olan yine iktidar! 11 Nisan 2024 | 360 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar