Ve Türkiye sahne alır, kavga burada başlar..

Uluslararası sistemde yeni bir masa kuruluyor. Artık kartlar çok daha açık olacak, restleşmeler çok daha sertleşecek, ittifaklar belirsizleşecek, dostluklar ve düşmanlıklar konjonktürel olarak değişecek.Demokrasi...

Uluslararası sistemde yeni bir masa kuruluyor. Artık kartlar çok daha açık olacak, restleşmeler çok daha sertleşecek, ittifaklar belirsizleşecek, dostluklar ve düşmanlıklar konjonktürel olarak değişecek.
Demokrasi, özgürlük, ulusüstü yapılar, ulusları ve devletleri sınırlayan sözleşmeler, ilkeler değersizleşirken, ekonomik hesaplaşma ve güvenlik eksenli restleşme, buna bağlı olarak da geçici ortaklıklar öne çıkıyor.
Acımasız bir dünya: Güç haritası değişti
Acımasız bir dünya şekilleniyor. Merkez güçler olarak gördüğümüz ülkeler, uluslararası sistem dediğimiz dengeyi, uyumu, güç haritasını oluşturmada başarısız oldu.
Bencilliklerinden, aç gözlülüklerinden, yeryüzünün kaynaklarına tek başına hakim olma düşüncesinden, insanlığı yağma ve talanın şekillendirdiği bir dünyaya sürüklediklerinden başarısız oldular. Böyle bir uluslararası ortamda hiçbir ülke kendini güvende hissetmiyor. Güvensizlik ülkeleri daha da hırçınlaştırıyor, pervasızlaştırıyor.
Artık öyle bir uyum, denge olmayacak. Merkez güçlerden bazıları etkilerini kaybetti, bazıları daha da bencilleşti. Özellikle Atlantik çevresi, kibirleriyle, hırslarıyla, aç gözlülükleriyle, yeryüzünün her köşesinde sadece çatışmaya yatırım yapmalarıyla insanlığın güvenini kaybetti. Teknoloji ise, artık ona başkaları da ulaşabiliyor. Sermaye ise, başka ülkeler, bölgeler ona da ulaşabiliyor. Askeri/güvenlik hesapları ise, Asya'nın yükselen güçleri bu alanda güçlü bir alan kaplıyor.
ABD kaybetti, Trump bile onu kurtaramaz
Bu eğilim devam edecek. Batı'ya güvensizlik, dünyada yeni güvenlik alanları, güçlü ekonomik havzalar, refah çevreleri oluşturma açlığını daha da perçinleştirecek. Bu anlamda ABD en büyük kaybeden durumda. Latin Amerika'dan Uzak Asya'ya kadar, yeni yükselen güçlerin tamamı ABD'yi dünya için tehdit görüyor.
Sınırsız ekonomik, siyasi, askeri ve teknoloji gücü ile boy ölçüşebileceklerine dair kanaat güçleniyor. Bu durum ABD'nin tarih yürüyüşünün duraklamasıyla sonuçlandı. Donald Trump gibi sıradışı, aykırı, uçuk bir adamla, çılgınlıklar peşinde koşarak dünyanın güvenini kazanmak artık mümkün değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- İnsanlık Batı’yı durdurmalı. “Toplu yokoluş” yaşanabilir. - ‘Kurucu milletler” dönmeli. Köleler ordusu dağıtılmalı. 08 Nisan 2022 | 1.128 Okunma - Türkiye dünyanın eksenini değiştirdi. - Batılı düzenin sonu: Trilyon dolarlar, yeni adres arıyor - “Yıldız Ülke”den yeni sürprizler bekleyin! 01 Nisan 2022 | 2.299 Okunma - İmparatorluk döndü! Yeni “süper güç” ve son meydan savaşı - Erdoğan’a Abdülhamit kaderi yazanlar büyük hesap hatasına düştü. 29 Mart 2022 | 3.797 Okunma - Dün: Müslüman soykırımı yapalım. / Bugün: Müslümanlar bizi savunsun. - Dün: Erdoğan Batı düşmanı. Bugün: Kurtar bizi Erdoğan. 22 Mart 2022 | 1.681 Okunma “Erdoğan’ı devir, Türkiye’yi durdur” diyenlere ne oldu? - Hepsi niye Türkiye’ye koştu? 18 Mart 2022 | 2.347 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar