Trump iyi mi, kötü mü?

Trump üzerinden iç politikaya bakılmaz. Hayal kırıklığına uğrarsınız, gün gelir şok olursunuz, yanarsınız. Büyük beklentilere girmek de, şiddetli karşı çıkışlar da...

Trump üzerinden iç politikaya bakılmaz. Hayal kırıklığına uğrarsınız, gün gelir şok olursunuz, yanarsınız. Büyük beklentilere girmek de, şiddetli karşı çıkışlar da Türkiye gerçekleriyle örtüşmez. Yanılırsınız, bugün kurduğunuz cümleleri yarın gizlemeye çalışırsınız. Trump karşıtlığı ya da Trump seviciliği üzerinden iç politik güzellemeler yapmak, cepheler oluşturmak, saflar belirlemek Türkiye'nin hayrına değildir, olmayacaktır.
Yeni uluslararası güç haritasının şekillenmesinde kendi gerçeklerine ne kadar alan açabiliyorsan, hareket alanını ne kadar genişletebiliyorsan, güçler oyununu ne kadar iyi oynayabiliyorsan o kadar güçlüsün. Uzunca bir zamandır kalıcı ittifakların ve kalıcı düşmanlıkların anlamının kalmadığını, sadece orta ölçekli ülkelerin değil, merkez ülkelerin de zeminlerinin kaydığını görüyoruz.
TÜRKİYE İÇİN EN CİDDİ TEHLİKE
Biz Türkiye'yi tartışırken, Türkiye'nin yakın çevresindeki hareketlilikleri izlerken, buradan bir gelecek perspektifi geliştirmeye çalışırken bu merkez ülkelerin kendilerini yeniden biçimlendirmeye çalışmalarını, yeni güç haritasında etkinlik alanlarını başkalarına kaptırmamak için harcadıkları çabaları ıskalıyoruz.
ABD'yi de, dünyayı da Türkiye gerçeklerine göre biçimlendiriyoruz, öyle tanımlıyor, buradan doğru yerlere ulaşmaya çalışıyoruz. Bu mümkün değil, olmayacak da. Buradan, bu bakıştan hiçbir yere varamayacağız, başkalarının atacağı adımlara göre pozisyon belirlersek yorgun düşeriz. Türkiye için en ciddi tehlike buradadır. Bu, kendimizi ufuksuzluklarımızla mahkum etme riskidir.
KIYAMET SAVAŞÇILARINI NE ÇABUK UNUTTUK?
Trump'ın ne yapacağı ya da Obama'nın neyi beceremediği üzerinden Türkiye'ye gömlek uydurmanın

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- İnsanlık Batı’yı durdurmalı. “Toplu yokoluş” yaşanabilir. - ‘Kurucu milletler” dönmeli. Köleler ordusu dağıtılmalı. 08 Nisan 2022 | 1.128 Okunma - Türkiye dünyanın eksenini değiştirdi. - Batılı düzenin sonu: Trilyon dolarlar, yeni adres arıyor - “Yıldız Ülke”den yeni sürprizler bekleyin! 01 Nisan 2022 | 2.299 Okunma - İmparatorluk döndü! Yeni “süper güç” ve son meydan savaşı - Erdoğan’a Abdülhamit kaderi yazanlar büyük hesap hatasına düştü. 29 Mart 2022 | 3.797 Okunma - Dün: Müslüman soykırımı yapalım. / Bugün: Müslümanlar bizi savunsun. - Dün: Erdoğan Batı düşmanı. Bugün: Kurtar bizi Erdoğan. 22 Mart 2022 | 1.681 Okunma “Erdoğan’ı devir, Türkiye’yi durdur” diyenlere ne oldu? - Hepsi niye Türkiye’ye koştu? 18 Mart 2022 | 2.347 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar